25 Kasım 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanı Koca: İlk yerli aşımız hazır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uluslararası standartta üretilen ilk yer yerli aşının kullanıma hazır olduğunu açıkladı. Uluslararası ilk yerli aşı erişkin tipi Tetanos-Difteri aşısı oldu.

BOLD – Aşı çalışmaları hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Koca, Türkiye’nin uluslararası standartlarda ürettiği ilk yerli aşı olan erişkin tipi Tetanos-Difteri aşısının kullanıma hazır olduğunu açıkladı.

İLK YERLİ AŞI

Yazılı bir açıklama ile gelişmeyi duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yerelleşme ve millileşme politikası doğrultusunda Bakanlığımızın desteğiyle 2015 yılından beri yürütülen çalışmalar ilk sonuçlarını verdi. Uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli aşımız kullanıma hazır” ifadelerini kullandı.

Aşıyla ilgili çalışmalar 2015’te Ankara’nın Akyurt ilçesinde başladı. İyi Üretim Prosesi (GMP) belgesi olan tesislerde antijen üretimi de dahil tüm süreçler yerli imkanlarla tamamlanarak üretime geçildi. Gerekli kalite denetimleri yapılan ve uygunluğu onaylanan erişkin tipi Tetanos-Difteri aşısının ilk teslimatı Sağlık Bakanlığı’na yapıldı.

KOCA: ÖNEMLİ BİR BAŞARI

“Yerli aşı üretiminin gündemde olduğu bir dönemde bu alanda önemli bir başarıya imza atılmış oldu” ifadelerini kullanan Bakan Koca açıklamasında “Bakanlığımızın onaylayıp desteklediği proje ilk ürünlerini verdi. Teknoloji transferini de kapsayan aşı çalışması başarıyla sonuçlandı. Erişkin tipi Tetanos-Difteri aşısının tüm üretim süreçleri tamamen yerli imkanlarla tamamlandı” dedi.

Diğer yandan dünya Kovid-19’a karşı üretilen aşıları tartışırken gözler yerli aşı çalışmalarına çevrildi. Bakan Koca daha önce Kovid-19’a karşı üretilecek yerli aşı için bahar aylarını işaret etmişti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder