26 Kasım 2020 Perşembe

Savcı hendek olaylarında öldürülen 24 sivilin faillerini değil örgüt bağlantısını araştırdı

Nusaybin’de hendek olayları sırasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı döneminde öldürülen 24 siville ilgili savcılığın faillerini bulmak yerine 5 yıl boyunca hayatına kaybedenlerin sosyal medya hesapları üzerinden ‘örgütle bağlarını’ araştırdığı ortaya çıktı.

BOLD – Savcılığın, 24 sivilin ölümüyle ilgili dosyaları “daimi arama kararı” ile rafa kaldırdığı, bunun yerine 5 yıl boyunca yalnızca yaşamını yitirenlerin sosyal medya hesaplarında “örgütle bağılarını” araştırdığı

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Mardin’in Nusaybin ilçesinde 1 Ekim 2015’te başlayan ve aralıklarla toplamda 8 defa ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında hasta, engelli, hastaneye kaldırılamayanlar dahil 25 sivil hayatını kaybetti. Ölenlerin 24’ü ile ilgili başlatılan soruşturmalarda bugüne kadar sonuç alınamazken, hayatını kaybedenlerin dosyaları Daimi Arama Kararı verilerek, rafa kaldırıldı.

Nusaybin İlçe Emniyet Müdürlüğünün 24 kişinin öldürülmesiyle ilgili hazırladığı fezleke, Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığına, oradan da Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Fezlekede, öldürülenlerin faillerinin aksine öldürülenler ile ilgili araştırma yapıldığı tespit edildi. Hazırlanan fezlekede hayatını kaybedenlerin kimlik bilgilerinin ardından PKK’nin tarihçesine yer verildi. Ardından sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan olayların sıralandığı fezlekede, kolluk kuvvetlerinin açtığı tüm ateşler için “usulüne uygun olarak yapılan silahlı müdahale” tespiti yapıldı.

CENAZE TÖRENLERİ İNCELENDİ

Fezlekede, öldürülen sivillerin cenaze törenlerine yer verildi. Facebook sayfaları ile yerel internet gazeteleri üzerinden elde edildiği belirtilen cenaze törenlerine ilişkin fotoğrafların yer aldığı fezlekede, cenaze törenlerinde “Şehit Namirin” yazılı pankartların taşınması, tabutların sarı, kırmızı, yeşil flamalara sarılması ile “örgüt propagandası yapıldığı” öne sürüldü.

Hayatını kaybedenlerin tamamının sosyal medya hesapları incelenerek, paylaşımlarına fezlekede yer verilirken, 15 yaşındaki Hakan Doğan ile ilgili fezlekede “örgüt mensubu” ifadesi kullanıldı. Hakan Doğan’ın Facebook profilinde yüzü tamamen kapalı bir kişinin fotoğrafının bulunduğu kaydedilen fezlekede, bir arkadaşının “Canım kardeşim seni çok özledim inan ki… Ş. Hakan Doğan” ifadelerinin yer aldığı bir paylaşımda bulunduğu ve sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar ile “örgüt propagandası yaptığı” savunuldu.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ

İnsan hakları örgütlerinin hazırladığı raporlara göre; Nusaybin’de 1 Ekim’de ilan edilmeye başlanan 7 sokağa çıkma yasağı sırasında Ahmet Sönmez (54), Şahin Turan (25), Selamet Yeşilmen (44), Hasan Dal (45), Musur Aslan (19), Abdulkadir Yılmaz (65), Muhammet Altunkaynak (20), Nurhan Kaplan (45), Şerif Alpar (55), Sedat Güngör (22), Mehmet Emin İnan (55), Cudi Teber (23), Mahsum Akdoğan (19), Fehime Aktı (56), Hakan Doğan (15), Medeni Orak (45), Rohat Karakoç (25), Hasan Korkmaz (60), Mehmet Pitek (40), Heyhat Müjde (43), Saadet Müjde (19), Fehime Kurumaz (11), Dilşa Ak (59) ve Emire Gök (39) hayatını kaybetti. Ayrıca Emin Öz (55) 1 Ekim’de ilan edilen ve 6 gün süren yasak sırasında engelli annesini hastaneye kaldıramadığı için yaşamına son verdi.

Başsavcıvekili Zülkarneyn Kısık koronavirüsten hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder