25 Kasım 2020 Çarşamba

Sağlık Bakanlığı Bakan Koca’nın “ilk yerli aşı” açıklamasını yalanladı

Türkiye’nin 1931 yılından beri aşıda seri üretim yaptığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın uluslararası standartlarda ilk yeri aşının üretildiğini açıklamasına rağmen bakanlığın internet sitesinde 1931 ve 1996 yılları arasında Türkiye’de aşının seri olarak üretildiği bilgisi yer aldı.

BOLD – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uluslararası standartlarda üretilen ilk yerli tetanos-difteri aşısının kullanıma hazır olduğunu açıkladı. Buna karşın 1931-1996 yılları arası yerli seri üretim olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın aşı sayfasına göre ise, Türkiye’de 1931 yılından 1996 yılına kadar tetanos ve difteri aşıları üretildi.

SERİ AŞI ÜRETİMİ YAPAN MERKEZİ AKP KAPATTI

Cumhuriyet’in haberine göre, Kapatılan Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde 1940’lı yıllara kadar tifo, tifüs, difteri, BCG, kolera, boğmaca, tetanos ve kuduz aşıları seri üretimle oluşturuldu. Enstitü 2011 yılında AKP tarafından kapatıldı.

İLK AŞILAR OSMANLI DÖNEMİNDE

Koca, yaptığı yazılı açıklamada, “yerelleşme ve millileşme politikası doğrultusunda” bakanlığın desteğiyle 2015’ten beri yürütülen çalışmalarda erişkin tipi tetanos-difteri aşısının tüm üretim süreçlerinin tamamen yerli imkânlarla tamamlandığı belirtti. Oysa Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye’de Aşının Tarihçesi” adlı internet sitesine göre, Türkiye’deki ilk yerli aşı çalışmaları Osmanlı dönemine dayanıyor.

Sitede verilen bilgiye göre aşı üretimi Türkiye Cumhuriyeti öncesine kadar uzanıyor. Osmanlı döneminde 1913 yılında dizanteri ve veba aşıları Türkiye’de ilk defa hazırlandı ve uygulandı. Cumhuriyet döneminde, 1928’de kurulan Hıfzıssıhha Enstütüsü ile üretim merkezileştirildi.

1940’TA ÇİN’E KOLERA AŞISI GÖNDERİLDİ

Hıfzıssıhha Enstitüsünde 1940’lı yıllara kadar tifo, tifüs, difteri, BCG, kolera, boğmaca, tetanos, kuduz aşıları seri üretimle oluşturuldu. Türkiye’de 1931 yılından 1996 yılına kadar tetanos ve difteri aşıları üretildi. Hatta Kolera salgını için Çin’e 1940 yılında aşı gönderildi.

Türkiye’nin İnfluanza Laboratuvarı, 1950’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Bölgesel İnfluenza Merkezi olarak tanındı ve grip aşısı üretimine geçildi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder