26 Kasım 2020 Perşembe

Fransa Senatosu Ermenistan’ın bile tanımadığı Karabağ’ı tanıma kararı aldı

Fransız Senatosu, Fransa Devleti’nin Ermeni işgalcilerin yönetimindeki “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımasını” isteyen karar tasarısını görüşerek kabul etti. Sembolik karara Azerbaycan ve Türkiye tepki gösterdi.

BOLD – Fransa Senatosu, Paris hükümetini, Ermeni işgalcilerin yönetimindeki ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımaya çağıran tavsiye niteliğindeki kararı kabul etti. Karar teklifinin hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor, ancak sembolik bir önem taşıyor.

Hazırlanan karar teklifinde, Fransız hükümetinden “Dağlık Karabağ hükümetini tanıması ve bu tanımayı kalıcı bir barışın tesisinde müzakere aracı olarak kullanması” isteniyor.

ERMENİSTAN’IN BİLE TANIMADIĞI KARABAĞ CUMHURİYETİ

Karar metnine, iktidar partisi LREM hariç tüm gruplar destek verdi. Oylamada 305 senatör, kararın kabul edilmesi yönünde oy kullandı. Hükümet, “Ermenistan’ın bile tanımadığı Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımak bu sorunu çözmez” diyerek, tasarının bu bölümüne karşı görüş belirtti.

Turizmden ve yurt dışındaki Fransızlardan sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne söz konusu kabulün Fransa’nın ‘tüm nüfuzunu ve kapasitesini’ kaybetmesine neden olacağını ve Paris’in artık yardım etmek istediklerine de hiçbir faydasının olmayacağı çıkışında bulundu.

Lemoyne, “Ermenistan dahil hiç bir ülke Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımış değil. Hükümetin sorumluluğu, bu davranışın faydalı ya da etkili olabileceğini düşünmek. Fransa, Minsk Grubu’nda, ancak arabuluculuğu iki tarafça da onaylanırsa devam edebilir. Açık olalım, Fransa tarafından tek taraflı tanınması, kimsenin faydasına olamaz. Ne Ermenistan, ne Karabağ, ne Fransa, ne diğer Minsk taraflarının faydasına olur bu adım. Biz tek taraflı davranışlardan çok, taraflar arası diyaloğu kurmak için çalışmalıyız. Sembolik bir tanıma sorunun çözümüne katkı getirmez” diye konuştu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından yapılan açık oylamaya 336 senatör katıldı. Bunlardan 306 oy geçerli sayıldı. Geçerli oylardan 305’i tasarının kabul edilmesi yönünde oy verdi. Yalnızca 1 senatör “hayır” oyu verdi.

 

TASARI SEMBOLİK ÖNEME SAHİP

Karar metninde Fransız hükümetine “bölgeye uluslararası güç gönderilmesi fikrini Minsk Grubu içinde savunması, Dağlık Karabağ’da işlenmiş savaş suçlarıyla ilgili uluslararası soruşturma yürütülmesini talep etmesi, 1994 yılında belirlenmiş sınırları yeniden tesis edecek biçimde soruna Minsk Grubu bünyesinde müzakere edilmiş kalıcı çözüm için çalışması ve Türk makamlarının oynadığı rolle ilgili tüm diplomatik sonuçları tartarak Avrupalı ortaklarıyla en uygun yanıtları öngörmesi” çağrısında bulunuluyor.

Kararda “Türkiye’nin desteğiyle Azerbaycan’ın askeri saldırıları ve bölgeye yabancı savaşçı (cihatçı) götürüldüğü” iddiası da kınanmakta olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Fransa’da Ermenistan için yardım toplayan bir derneğe destek ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur” demişti.

AZERBAYCAN TEPKİ GÖSTERDİ

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa Senatosu’ndaki oylamanın ardından yayınladığı açıklamada, “tek taraflı ve hakikata uygun olmayan” unsurlar içerdiğini belirttiği karara sert tepki gösterdi.

Açıklamada, “tümüyle taraflı” karar tasarısının kabul edilmesinin provokatif bir adım olduğu, Ermeni kökenli Fransızlar’ın Karabağ meselesini seçim amaçları için kullandığının görüldüğü savunuldu.

Kararın hiçbir hukuki bağlayıcılığının olmadığı ifade edilen açıklamada, ihtilafta arabuluculuk görevine sahip bir ülkenin böyle bir tasarıyı geçirmesinin, bu ülkenin tarafsızlığına gölge düşürdüğü belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI KARARI “GÜLÜNÇ” OLARAK NİTELENDİRDİ

Dışişleri Bakanlığından, “Fransa Senatosunun Azerbaycan’a kendi topraklarından çekilmesi çağrısında bulunması gülünç, tarafgir ve gerçeklerden kopuktur.” açıklaması yapıldı.

Azerbaycan Kelbecer’in kontrolünü Ermenilerden devraldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder