23 Aralık 2020 Çarşamba

AKP’li belediyedeki kira çarkı Sayıştay’a takıldı

AKP’li Keçiören Belediyesi, Orman İşletmesi’nden yıllık 32 bin TL’ye kiraladığı mesire alanını, bir şirkete 34 bin liraya kiraladı. Şirket, belediyeden aldığı alanı başka bir şirkete, o da bir başka şirkete aylık 40 bin liraya kiraladı. Sayıştay, yıllık kira bedeli 480 bin TL’ye çıkan kiralamanın yasal mevzuata aykırı olduğunu belirtti. 

BOLD – Ankara’da AKP’li Keçiören Belediyesi’nin 2019 Sayıştay Denetim Raporu’nda usulsüzlük ortaya kondu. Orman İşletmesi’nden belediyenin 31 bin TL’ye kiraladığı alan, elden ele geçerek son sözleşmede bir şirketten diğer şirkete 480 bin TL karşılığı kiralandı.

BELEDİYE 32 BİN LİRAYA KİRALADI

Sayıştay’ın denetim raporunda yer alan bulguya göre, Ankara Orman İşletme Müdürlüğü ile Keçiören Belediyesi arasında yapılan 20 Kasım 2015 tarihli sözleşme ile Çankaya İlçesi Yıldız Mevkii Birlik Mahallesinde bulunan “Ankara Orman İşletme Şefliği Hasbahçe 1 B Tipi 6,28 Hektar Mesire Yeri” 29 yıllığına kiralandı. Kiralamanın bedeli yıllık 31 bin 916 TL olarak belirlendi ve takip eden yıllar kiranın Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında artırılacağı belirtildi.

BELEDİYE KİRA İÇİN İZİN İSTEDİ

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre belediye, Ankara Orman İşletme Müdürlüğü ile sözleşme imzalarken kiralanan alanın tekrar kiraya verilmesi konusunda izin istedi. Verilen izin sonrası belediye, yıllık 33 bin TL bedel üzerinden ihaleye çıktı. İhaleye tek bir şirket 34 bin lira teklif verdi ve ihaleyi kazandı. Şirket ile belediye arasında 7 Ocak 2016 tarihinde imzalanan sözleşme ile mesire yeri 29 yıllığına bu şirkete kiralandı. Belediye ile kiracı arasında imzalanan sözleşmede, şirketin kiraladığı mesire yeri ve tesisleri belediyeden izin almadan devretmesi ya da kiralamasının yasak olduğu da yazıldı.

KİRALAYAN BAŞKASINA KİRALADI

Yapılan incelemede, mesire yerinde ilk kiracının başka bir şirkete onun da üçüncü bir şirkete kiralama yaptığı tespit edildi. İkinci ve üçüncü şirket arasında 11 Şubat 2017’de alanın bir bölümüne aquapark yapılması için 15 yıllık “İmalat Karşılığı İşletme Sözleşmesi” imzalandığı ve alanda aquaparkın yanı sıra kafe, mangal evi, idari bina, soyunma odaları bulunduğu belirlendi. İkinci şirket ile üçüncü şirket arasında kira bedeli olarak ise aylık 40 bin, yılık 480 bin TL ve aylık cironun yüzde 10’u üzerinden anlaşıldığı da denetim raporunda yer aldı.

SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNE AYKIRI

Sayıştay denetçileri, isimleri açıklanmayan ve raporda “A, B, C” olarak gösterilen şirketler ile belediye arasındaki kiralama olayı için şu tespitte bulundu: “Bu şekilde belediyenin bilgisi, izni ve onayı olmadan yapılan kiralama işlemleri, yasal mevzuatta belirtilen, belediyenin mahalli müşterek nitelikte olmak kaydıyla işlemler yapacağı ve sorumlulukları altındaki kamu malları ve kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımının sağlanacağı, kayıp ve kötüye kullanımının önleneceği hükümlerine ve belediye ile…. isimli A şirketi arasında yapılan kira sözleşmesi hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.”

Can Dündar’a MİT TIR’ları davasından 27 yıl 6 ay hapis cezası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder