23 Aralık 2020 Çarşamba

Türkiye, yandaşları beslemede lider oldu, ilk 10 firmanın 5’i Türk

AKP döneminde yandaş müteahhitlere yapılan ödemeler rekor kırdı. Öyle ki dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirket arasına 5 Türk firması girdi. 5 şirkete 18 yılda yaklaşık 1.6 trilyon lira ödendi.

BOLD – Dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirket arasına 5 Türk firması girdi. Bir şirketin dünya ihale şampiyonu olduğu listede, 5 şirkete 18 yılda 203.7 milyar dolar (yaklaşık 1.6 trilyon lira) verildi.

KREDİLERİNE DEVLET KEFİL OLDU, BORÇLARI SİLİNDİ

Dünya Bankası, 2002 ila 2020 yılları arasında kamudan en çok ihale alan şirketlerin listesini açıkladı. Türkiye’den 5 müteahhitlik şirketi dünya sıralamasında ilk 10 arasına girdi. Sözcü’nün haberine göre ilk sırada yine bir Türk şirketinin yer aldığı listede, Türkiye 5 şirketle birinci oldu. Kamunun yaptığı büyük ihalelerin tamamına yakınını alarak dikkatleri üzerine çeken şirketlere devlet tarafından ayrıcalık tanındığı da vurgulandı. Bu şirketlerin dövizli kredilerine Hazine kefil olurken, alacaklarına da dövizle garanti verildi. Bu şirketlerin vergi borçları da silindi.

5 FİRMANIN ALDIKLARI İHALELER DİĞERLERİNİN TOPLAMINDAN DAHA FAZLA

Kamu İhale Kurumu’nun resmi verilerine göre, 2019 yılında kamu kurumlarından toplam 50 milyar 263 milyon liralık yapım işi ihale edildi. Kamunun yılda ortalama 50 milyar TL civarında inşaat ihalesi düzenlediği varsayıldığında, 18 yıllık toplam ihale bedeli bile 905 milyar liraya ancak ulaşıyor. Bu da 5 firmanın aldığı 1 trilyon 565 milyar liralık işin Türkiye genelindeki binlerce firmanın 18 yılda alabildiği toplam ihale tutarından bile 660 milyar lira daha fazla olduğunu gösteriyor.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN 96 MAAŞINA DENK

Kamu ihaleleriyle zengin olan 5 şirketin 18 yılda devletten aldığı ihalelerin toplam büyüklüğü 203.7 milyar doları buluyor. Yaklaşık 1 trilyon 556 milyar TL’yi bulan ihaleler, 7 milyon asgari ücretlinin 8 yıllık maaşına denk geliyor. 1.6 trilyon liralık ihale bedeli asgari ücretlilerin maaşına eklenmesi halinde ise 7 milyon asgari ücretliye 96 ay çifte maaş ödenebiliyor. Halen 2 bin 324 lirayla ciddi geçim sıkıntısı yaşayan asgari ücretlilerin evine 8 yıl boyunca 2 bin 324 lira daha ücret girecekti.

4 MİLYON İŞSİZ İŞ KURABİLECEKTİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) resmi verilerine göre Türkiye’de halen 4 milyon 16 bin işsiz bulunuyor. İşsizlik Sigortası Fonu şartlarının ağır, aylık ödeme sürelerinin de kısa olması nedeniyle milyonlarca işsiz zar zor yaşamaya çalışıyor. 5 müteahhide aktarılan bu paralar işsizlere verilmiş olsaydı, her birinin payına düşecek 389 bin 691’er TL ile işsizlerin tümü birer iş bile kurabilirdi.

 

Akyüz Ailesi’nin kahramanlık hikayesinden skandal çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder