22 Aralık 2020 Salı

İngiltere’den mutasyon uyarısı: Çocuklara bulaşma eğilimi yüksek

İngiliz bilim insanları mutasyona uğrayan yeni tür koronavirüsün çocuklara bulaşma eğiliminin yüksek olduğu uyarısında bulundu.Bu arada Avustralya’da Kovid-19’un daha bulaşıcı bir türü saptandı.

BOLD – İngiliz bilim insanları, eldeki ilk verilere göre ülkede mutasyona uğrayan yeni tür koronavirüse karşı önceki türlerin aksine çocukların da hassas olduğu ve yeni türün yetişkinler gibi çocuklara da kolay bulaşabilen bir yapıda olduğu uyarısında bulundu.

Yeni türle ilgili en son bulgularını gazetecilerle paylaşan, İngiliz hükümetine bağlı Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (Nervtag) bilim insanları, yeni türün İngiltere’nin güneyinde egemen tür haline geldiğini ve yakın bir zamanda ülke çapında da aynı durumun görülebileceğini açıkladı.

Nervtag Başkanı Oxford Üniversitesi’nden Profesör Peter Horby “Şu an bu türün İngiltere’de bulunan diğer türlere göre yayılma avantajına sahip olduğuna eminiz” dedi. Bilim insanları, yeni türün eski türe göre yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor.

Nervtag üyesi epidemiyolojist Profesör Neil Ferguson da yeni virüsün çocuklara bulaşma eğiliminin daha yüksek olduğunu, bunu verilerden tespit edebildiklerini, ancak gelişimini görmek için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Nervtag’in bir başka üyesi Profesör Wendy Barclay yeni türün insan hücrelerine girme yolunun değiştiğini ve bu nedenle “çocukların da yetişkinler kadar bu virüse karşı hassas olabildiğini” söyledi. Barclay bu nedenle daha fazla çocuğa hastalığın bulaşmasının beklenebileceğini kaydetti.

AVUSTRALYA’DA DA TESPİT EDİLDİ

Avustralya’da yeni tip koronavirüsün İngiltere’de ortaya çıkan türünden daha bulaşıcı bir türü tespit edildi. Avustralya’daki Yeni Güney Galler (NSW) eyaleti yerel hükümeti, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni bulaşıcı türünün İngiltere’den ülkeye hava yolu seferiyle dönen iki yolcuda görüldüğünü belirtti. Yolcuların testlerinin pozitif çıktığı kaydedilirken, sağlık durumlarına ilişkin bilgi verilmedi.

Aşılar, mutasyonlu koronavirüs karşısında etkili olacak mı?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder