Avrupa Birliği Dışişleri bakanları Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye karşı uygulanması planlanan yaptırımları görüşmek için bugün Brüksel’de biraraya gelecek.
BOLD – Belçika’nın başkenti Brüksel’de bugün düzenlenecek olan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısının gündeminde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri var.
Türkiye’nin bölgedeki doğal gaz arama faaliyetlerini “yasa dışı” olarak nitelendiren Avrupa Birliği, Türkiye’ye karşı bazı yaptırımları devreye sokmayı planlıyor.
AB’NİN OLASI YAPTIRIMLARI
Bu yaptırımlar arasında Havacılık Anlaşması’yla ilgili yürütülen müzakerelerin askıya alınması, AB yardımlarının azaltılması ve Avrupa Yatırım Bankası üzerinden verilen kredilerin sınırlandırılması bulunuyor.
AB, planladığı yaptırımlarla Ankara üzerinde baskı oluşturarak Türkiye’nin AB üyesi Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerine son vermesini amaçlıyor. Ancak Ankara, sondaj faaliyetlerinde bulunduğu bölgenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin kıta sahanlığına ait olduğunu savunuyor.
Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, “Bugün üye ülkeler, sondaj faaliyetleriyle ilgili AB liderlerinin haziran ayında aldığı kararın nasıl izleneceğini görüşecek” dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KIBRISLI RUMLARI SUÇLADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta sonu Kuzey Kıbrıs merkezli Kıbrıs Postası gazetesi için bir makale kaleme aldı ve Kıbrıslı rumları suçladı.
Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs yönetiminin Kıbrıslı Türklerin doğal kaynaklar üzerindeki haklarını hiçe saydığını ve Türkiye’nin kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ihlal ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz arama faaliyetlerinden vazgeçmeyeceğini vurguladı.
KKTC LİDERİNDEN RUMLARA ORTAK KOMİTE ÇAĞRISI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da hafta sonu doğal gaz arama tartışmaları ile ilgili bir açıklama yaptı.
Akıncı, Güney Kıbrıs yönetimine Ada çevresindeki hidrokarbon kaynaklarının araştırılması için ortak bir komite kurulması çağrısında bulundu.
DOĞU AKDENİZ’DE SONDAJ GERGİNLİĞİ
Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası çevresinde kendi ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde doğal gaz arama faaliyetlerine başladı. Batılı şirketlere sondaj ruhsatları verdi.
Kendilerini adanın tek hakimi ve resmi devleti olarak gören Rumların bu hamlesine Türkiye de kendi sondaj faaliyetlerini başlatarak cevap verdi.
Münhasır Ekonomik Bölge, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca bir devletin deniz kaynaklarının araştırılması ve kullanılmasında özel haklara sahip olduğu bölgeler olarak tanımlanıyor.
Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile anlaşarak belirlenen münhasır ekonomik bölgelerde kendi sondaj faaliyetlerini başlattı.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan, Avrupa Birliğinin Türkiye’ye sondaj faaliyetleri dolayısıyla yaptırım uygulamasını istiyor.
Haziran ayında Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği Zirvesinde de AB liderleri Türkiye’ye karşı yaptırım uyarısında bulunmuştu.
Kıbrıslı Rumların, Akdeniz’e kıyısı olan Mısır, Lübnan, İsrail ve Suriye ile de münhasır ekonomik bölgeler ve doğalgaz sondaj faaliyetleri konusunda anlaşması var.
Türkiye, bölgeye ilk olarak geçen yıl Mayıs ayında Fatih adlı sondaj gemisini göndermişti. Yavuz adlı ikinci sondaj gemisi de Temmuz başından bu yana Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerine katılıyor.
medyaboldTürkiye’nin 2. sondaj gemisi Yavuz, Kıbrıs açıklarına ulaştı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder