16 Ekim 2019 Çarşamba

ABD ateşkes için bastırıyor, Başkan Yardımcısı Pence üst düzey bir heyetle Türkiye’ye gidiyor

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, üst düzey bir heyetle Türkiye’yi ateşkese ikna etmek için gidiyor. Türkiye’ye ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısı da ABD Kongresine sunuldu.

BOLD – ABD, geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump ile AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında geçen telefon görüşmesinde gündeme gelen ateşkes için bastırıyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Başkan Trump’ın talebi doğrultusunda geniş bir heyetle Türkiye’yi ziyaret edecek.

ÜST DÜZEY BİR HEYET EŞLİK EDECEK

Pence, “Türkiye’ye işgali durdurma, ateşkesi hemen yürürlüğe koyma ve müzakerelere başlama çağrısı yapmaya gidiyorum” dedi.

Twitter hesabından paylaşımda bulunan Mike Pence, “Başkan Trump’ın talimatıyla, yarın Türkiye’ye işgali durdurma, hemen ateşkes ilan etme ve bölgede barış ile istikrarı yeniden tesis için müzakerelere başlama çağrısı yapmak üzere Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den oluşan heyete liderlik edeceğim.” dedi.

Konunun bütün taraflarını biraraya getiren üst düzey heyet Ankara’ya ABD’nin Suriye’de ateşkesin sağlanması konusundaki taahhüdünü ve Trump’ın çözüm bulunana kadar Türkiye’ye yaptırım uygulanması konusundaki kararlılığını iletecek.

PENCE’İN İLK TÜRKİYE ZİYARETİ

Açıklanan resmi programa göre Mike Pence Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek. Bu ziyaret Mike Pence’in Türkiye’ye Başkan Yardımcısı olarak yapacağı ilk ziyaret olacak.

Pence’in ziyaretinin ayrıntılarının netleşmesi öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Öncelikli hedefimiz Suriye’de ateşkesin sağlanması için diplomasi yürütmek. Türklerle samimi ve açık şekilde konuşmak” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili, ABD askerlerinin tamamının Fırat’ın batısındaki Menbiç’ten çekildiğini doğruladı. ve Suriye’nin kuzeydoğusunda hava sahasının hala ABD’nin kontrolunda olduğunu belirtti.

“ÇÖZÜM BULUNAMAZSA YAPTIRIMLAR ARTACAK”

ABD’li Dışişleri yetkilisi, Suriye’de krize bir çözüm bulunamaması halinde ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları ve diğer tedbirleri yoğunlaştırmayı planladığını söyledi.

Yetkili, şimdiye kadar Suriye’de IŞİD mahkumlarının tutulduğu cezaevlerinden büyük ve başarılı bir kaçış eylemine tanık olmadıklarını da belirtti.

ATEŞKES TASARISI KONGRE’YE SUNULDU

Bu arada Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü operasyon kapsamında ateşkes ilan etme çağrısı yapan karar tasarıları ABD’de Kongre’nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’ya sunuldu.

Temsilciler Meclisi’ne karar tasarısı Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Eliot Engel ile aynı komitenin Kıdemli Üyesi Cumhuriyetçi Michael McCaul imzasıyla sunuldu. Tasarıya her iki partiden üyeler de destek veriyor.

Önce Temsilciler Meclisi’nde oylanacak olan tasarının daha sonra Senato gündemine alınması bekleniyor.

Karar tasarısı, Senato’ya da Dış İlişkiler Komitesi’nin Kıdemli Üyesi Demokrat Robert Menendez ve Komite Üyesi Cumhuriyetçi Todd Young tarafından sunuldu.

Karar tasarısında, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzeydoğu Suriye’deki tek taraflı askeri operasyonunda bir an önce ateşkes ilan etmesi ve Suriye ile ilgili mevcut anlaşmalara saygı göstermesi” gerektiği belirtiliyor.

ABD’de karar tasarılarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Kongre’deki genel eğilimi ve oluşan görüş birliğini ortaya koyması açısından önem taşıyor.

Türkiye’ye ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısının hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti üyelerinin ortak imzasıyla ve Kongre’nin her iki kanadında da sunulması, ABD yasama organında Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak ortaya çıkan anlayışı gösteriyor.

ERDOĞAN: ATEŞKESİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜYLE KONUŞMAYIZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan gezisi dönüşünde uçaktaki gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD’nin ‘Ateşkes ilan edin, biz de müzakere için arabuluculuk yapalım’ teklifine karşı ‘Biz terör örgütü ile masaya oturmayız’ diye cevap verdim. ‘ABD gibi bir ülkenin bir terör örgütü ile Türkiye Cumhuriyeti devleti gibi bir müttefikinizin arasına girmesini doğrusu ben savaş hukuku bakımından da siyaset bilimi bakımından da asla doğru bulmuyorum’ dedim. Bunu da Sayın Trump’a söyledim’’ diye konuştu.

ARABULUCULUK TEKLİFİ TRUMP’TAN GELDİ

Trump’ın şu ana kadar yaptığı Twitter açıklamalarının artık takip edilemez hale geldiğini belirten Erdoğan, ‘’Dün akşamki konuşmayla çok daha farklı bir durum var. Çünkü ısrarla arabuluculuk, ısrarla ateşkes… Artık dayanamadım, ‘gönder bir heyet, biz bu heyetle bunları konuşalım. Ama asla biz bir terör örgütüyle masaya oturmayız. Ateşkesi biz bir terör örgütüyle konuşmayız’ dedim’’ ifadelerini kullandı.

Erdoğan, arabuluculuk teklifinin de Trump’tan geldiğine dikkati çekti.

BEYAZ SARAY KONGRE LİDERLERİNİ BİLGİLENDİRECEK

Öte yandan ABD Başkanı Trump, Suriye’deki son durumu görüşmek üzere Kongre’nin dış politika ve güvenlik liderlerini Beyaz Saray’a çağırdı

Trump’ın davet ettiği isimler arasında Senato’nun Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi’nin Başkanı Demokrat Parti’den Nancy Pelosi ile Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler ve Silahlı Hizmetler komitelerinin başkan ve kıdemli üyeleri de yer alıyor.

Newsweek: ABD Menbiç’i Rus askerlerine teslim etti ve hızlıca çekildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder