Almanya’da karıncalar üzerinde yapılan araştırmalar dünyanın en hızlı karıncasının hızını ortaya çıkardı.
Sahra Çölü’ndeki gümüş karıncaların saniyede 855 milimetre (0.855 metre) mesafe katedebildikleri görüldü.
BOLD – Ulm Üniversitesi’nden Harald Wolf ve ekibi, karıncalar üzerinde kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi.
Araştırmacılar, gerçekleştirdikleri çalışmanın sonucunda dünyanın en hızlı karıncalarının, saniyede 855 milimetre (0.855 metre) mesafe katedebilen Sahra Çölü’ndeki gümüş karıncalar olduğunu ortaya çıkardı.
Wolf, “Çöl karıncaları arasında gümüş karıncalar oldukça özeldir” dedi.
Sahra gümüş karıncalarının (Cataglyphis bombycina) çöldeki kumda nasıl bu kadar hızlandıkları hakkında çok az şey biliniyordu.
Harald Wolf, Verene Wahl, Sarah Pfeffer ve Matthias Wittlinder’den oluşan araştırma ekibi, gümüş çöl karıncasını incelemek için Tunus’ta bulunan çölleri araştırmaya başladı.
Araştırmacılardan Pfeffer, Sahra gümüş karıncalarının pek göze çarpmayan yuvalarını bulmanın kolay olmadığını belirtiyor.
Pfeffer, “Karıncaları bulmak için ya yeri kazmalıydık ya da yuvasına geri dönen bir karıncayı takip etmeliydik” diye konuştu.
Araştırma ekibi, karıncalara ait yuvayı bulduktan sonra yuvanın girişine alüminyum bir kanal bağladılar. Alüminyum kanalın sonuna yerleştirilen yiyecek sayesinde de karıncalar yuvalarından çıkarıldı.
Sarah Pfeffer, “Karıncalar yiyeceği bulduktan sonra kanalda ileri geri koşarlar. Biz de ileri geri hareket eden karıncaları filme almak için kameramızı kanalın tepesine monte ettik” açıklamasını yaptı.
Araştırmacılar, Sahra gümüş karıncalarının hızını hesaplamak için karıncaların boyunu ve bir saatteki kanalda tur sayısını kullandı. Pfeffer ve Wahl, gümüş karıncaların olağanüstü bir hıza sahip olduğunu belirtti.
ÇÖL SICAĞINDA DAHA HIZLI HAREKET EDİYORLAR
Ekip, 60 santigrat derece sıcaklıkta Sahra gümüş karıncalarının saniyede 855 milimetre yol aldıklarını açıkladı. Laboratuvarda 10 santigrat derecede karıncalar üzerinde yapılan çalışmada ise Sahra gümüş karıncalarının hızı 0.057mm/sn seviyelerinde oldu.
Bilim insanları, gövde büyüklükleri farklı olan Sahra gümüş karıncaları ve çöl karıncalarının bacak uzunluklarını da inceledi.
Gövdesi çöl karıncasından daha küçük olan Sahra gümüş karıncaları, bacakları çöl karıncasından yüzde 20 daha kısa olmasına rağmen çöl karıncasından daha hızlı.
Araştırmacılar, Sahra gümüş karıncalarının bu hızlı hareketinin sebebinin çölün kumul habitatından kaynaklı olabileceğini belirtiyor.
Harald Wolf, “Karıncalar ayakları yumuşak kuma batmasın diye bu kadar hızlı adımlar atıyor olabilir” ifadesini kullandı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder