Cep telefonlarının şarjının çabuk bitmesinin arkasında yatan en önemli sebeplerden biri ömrü tükenen bataryalar. Peki bataryanın ömrü hangi basit çözümlerle uzatılabilir?
BOLD – Dikkatsiz kullanım sonucunda ömrü biten bataryalar, günlük hayatta daha az kullanım süresi sağlar.
Telefonun şarjının yüzde 50 dolulukta tutulması, gece şarjda bırakmama, çeşitli ayarlar ve telefonu sıcaktan uzak tutma gibi basit çözümler bu durumun önüne geçebilmeyi ve batarya ömrünün uzamasını sağlıyor.
Batarya ömrünü uzatabilmek için şarj etme mantığını da temelde kavramak gerekiyor. Bir batarya, grafit ve lityum kobalt oksit olmak üzere iki katmandan oluşuyor. Lityum iyonları grafit katmandan lityum kobalt oksit katmana geçtikçe ortaya enerji çıkıyor. Bataryayı şarj ederken bu işlem tam tersi yönde gerçekleşiyor.
Buradan çıkarılması gereken sonuç, her iki katmandaki lityum iyonlarını eşit miktarda tutmak. Bu denge, pile güç sağlayan lityum iyonları en az miktarda zorluyor ve bataryanın şarj ömrünü de artırıyor. Bu nedenle pilin minimum yüzde 20, maksimum yüzde 80 dolulukta tutulması en iyisi.
Öte yandan telefonu gece şarjda bırakmanın bataryaya ekstra şarj girmesiyle hiçbir alakası yok. Fakat telefonlarda bulunan bir mekanizma batarya ömrünü yiyebiliyor.
GECE PRİZE TAKILI BIRAKILAN TELEFON DEFALARCA ŞARJA GİRİP ÇIKIYOR
Gece şarja bıraktığımız telefonlar yüzde 100 seviyeye ulaştığında aslında şarj olmayı bırakıyor. Fakat yüzde 0.1’lik bir düşüş bile telefonu yeniden şarj durumuna sokuyor. Dolayısıyla telefonunuz defalarca şarja girip çıkıyor.
Ayrıca telefonun bataryasını korumak için her telefonda bulunan batarya koruma modu açılabilir. Bu seçenek telefonun parlaklığını düşürür, bildirimleri azaltır ve işlemci yükünü hafifletir. Dolayısıyla telefon daha az güç harcar.
BULUNDUĞUNUZ YERDE KABLOSUZ AĞ VARSA TELEFONUN İNTERNETİNİ KAPATIN
Bataryayı korumak için diğer seçenek ise Bluetooth, Wi-Fi ve GPS gibi bataryayı “sömüren” özellikleri kapatmak. Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız durumlarda bile cihazınız sürekli yeni ağlar bulmaya çalışır. Ayrıca ev ya da işyeri gibi Wi-Fi ağı bulunan yerlerde telefonun internetini kapatıp Wi-Fi kullanmak daha verimli.
Telefonda LED göstergesi varsa bunu kapatmak da batarya ömrü için iyi olabilir. Bunun dışında klavye sesi ve titreşim de daha fazla batarya ömrü için kapatılabilir. Son olarak yapılabilecek şey, kullanılmayan hesapların telefon hafızasından silinmesi.
Telefonların çoğunda otomatik olarak ortama göre parlaklık ayarlama seçeneği mevcut. Bu seçeneği kapatıp parlaklığı kullanıcının ayarlaması, telefonun enerjisini daha az harcayacaktır. Bir de telefon ekranını kullanılmadığı zamanlarda kapatmak unutulmamalı. Ekran belirli bir süre (bu süre de ayarlanabiliyor) sonra zaten otomatik olarak kapanıyor, ancak kullanıcı ne kadar erken kapatırsa telefon o kadar az enerji harcar.
Eğer telefon OLED ekrana sahip ise karanlık modu etkinleştirmek batarya ömrüne fayda sağlayacaktır. Ancak LCD ekran varsa bu durum bir değişiklik yaratmayacaktır.
Telefonda kurulu olan uygulamaları sürekli takip etmek gerekiyor. Eğer şarjınızın çok çabuk tükendiğini düşünüyorsanız “Ayarlar”dan bataryanızı en çok emen uygulamayı tespit edin. Ayrıca kullanmadığınız uygulamaları da kaldırın. Kullandığınız uygulamalardaki işe yaramaz bildirimleri de kapatın çünkü bu bildirimler telefonunuzun ekranını sürekli açıp kapatıyor.
BATARYAYI EN ÇOK SÖMÜREN UYGULAMALAR
Bataryayı en çok sömüren uygulamalar Snapchat, Netflix, YouTube gibi video uygulamaları olarak biliniyor. Tabii bunların yanında Facebook ve Instagram uygulamaları da bataryayı fazlasıyla yoran uygulamalar arasında yer alıyor. Bu yüzden söz konusu uygulamaların arka planda çalışmalarını engellemek, bataryanız için yararlı olacaktır.
Bataryanızı ısıtacak şeylerden kaçırın. Yüksek sıcaklıklar bataryanız üzerinde baskı yaratır ve kapasitesini kaybetmesine yol açar.
25-30 derece arasında kalan bataryalar bir yıllık kullanım sonucunda kapasitelerinin yüzde 80’ini koruyabiliyor.
medyaboldJames Bond’un tasarladığı Aston Martin’in satış fiyatı 700.007 dolar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder