15 Ekim 2019 Salı

Merkez Bankası damat Berat’a para yetiştiremiyor: Bütçe açığı katlanarak artmaya devam ediyor

Merkezi yönetim bütçesi eylül ayında 17.7 milyar, Ocak-Eylül 2019 döneminde ise toplam 85.8 milyar lira açık verdi. Geçen yılın 9 ayında bütçe açığı 56.7 milyar TL seviyesindeydi.

BOLD – Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül 2019 dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

GELİRLER YÜZDE 3.3, GİDERLER YÜZDE 20.5 ARTTI

Buna göre, eylülde bütçe gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.3 artarak 63.1 milyar, bütçe giderleri ise yüzde 20.5 artarak 80.8 milyar lira oldu.

Ocak bütçesini Merkez Bankası’nın 37 milyar TL kârı kurtardı

Ocak-eylül döneminde bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.6 yükselerek 653.8 milyar, bütçe giderleri de yüzde 22.5 artarak 739.6 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

Böylece merkezi yönetim bütçesi eylül ayında 17.7 milyar lira, ocak-eylül döneminde ise 85.8 milyar lira açık verdi.

Merkez Bankasının ‘İhtiyat Akçesi’ Hazinenin oldu

Geçen sene merkezi yönetim bütçesi eylül ayında 2017’nin aynı ayına göre yüzde 79.4 artarak 56.7 milyar liraya fırlamıştı.

MERKEZ BANKASI’NIN İKİYE KATLANAN KÂRI DA KEFEN PARASI DA YETMEDİ

2018’de imar affı ve bedelli askerlik gibi bütçeye tek kalemde girecek gelir kaynakları da oluşmuştu. Bu yıl ise Merkez Bankası’ndan bütçeye ihtiyat akçesi olarak 40 milyar TL aktarılmıştı.

AKP hükümeti ayrıca, 31 Mart seçimleri öncesi yapacağı harcamaları karşılayabilmek için Merkez Bankası’nın her yıl normalde nisan ayında yapılan genel kurulunu ocak ayına çekmiş, böylelikle bankanın mayısta Hazine’ye devredilecek 37 milyar liralık yıllık kârı ocak ayında merkezi yönetim bütçesine eklenmişti.

Özellikle Ağustos’ta kur krizinin yaşandığı 2018’de Merkez Bankası dövizdeki şoku lehine çevirerek döviz işlemlerinden yüksek kar elde etmişti.

Merkez Bankası’nın 2017 yılında elde ettiği kâr 18.38 milyar, 2016 kârı ise 9.55 milyar lira olmuştu.

Ekonomistler, ekonominin kötü yönetildiği dönemlerde Merkez Bankası kârlarının daha yüksek olduğunu belirtmişlerdi. Yıllar itibarıyla artan Merkez Bankası kâr rakamları da ekonominin yine yıllar itibarıyla sürekli daha da kötü bir durum içine düştüğünü gözler önüne seriyor.

AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın büyük damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’nın 37 milyar liralık kârının eklenmesiyle 5.1 milyar lira fazla veren ocak ayı bütçe sonuçlarını “müjde”lerken sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Her gerçekleşme, her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor” ifadelerini kullanmıştı.

İşsizlikte yüzde 30’un üzerinde artış!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder