16 Ekim 2019 Çarşamba

Washington Post: Zarrab’ın avukatı Giuliani, Gülen’in iadesi için Trump’a baskı yaptı

Washington Post gazetesi, Rıza Zarrab’ın avukatlığını üstlenen Rudy Giuliani’nin aynı dönemde ABD Başkanı Donald Trump’tan Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesini sürekli talep ettiğini yazdı.

BOLD – Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin 2017 yılında Başkan ile yaptığı özel sohbetlerde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önemli önceliklerinden olan Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi talebini ısrarla dile getirdiğini yazdı.

GIULIANI GÜLEN’DEN BAŞKA BİRŞEY KONUŞMUYORDU

Gazete, adının açıklanmasını istemeyen eski ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Giuliani’nin o dönemde neredeyse başka hiçbir şey konuşmadığını ve Trump nezdinde bu konuyu her fırsatta gündeme getirdiğini yazdı.

Gazeteye konuşan bir eski yetkili, o dönem Giuliani’nin tüm dikkatinin bu konu üzerinde olduğunu belirterek, “Gülen’den başka bir şey konuşmuyordu” dedi. Giuliani hakkında, Türkiye’den aldığı para karşılığında bu tip lobiler yaptığına ilişkin iddialar var.

LOBİCİLİK KONUSUNDA KUŞKULAR OLUŞTU

ABD’li eski yetkililer, o dönemde Beyaz Saray danışmanlarında Giuliani’nin Türk hükümeti adına Gülen’in iadesini savunduğu yönünde kaygılar oluştuğunu belirtti.

Washington Post’a konuşan bir başka yetkili de o gün içeridekilerin hissiyatını, “Sırf Erdoğan’a iyilik yapmış olmak için Gülen’i yakalayacak değildik” diyerek ifade etti.

TRUMP SICAK BAKTI, YETKİLİLER KARŞI ÇIKTI

Washington Post’taki haberde, Trump’ın bir dönem bu fikre sıcak baktığı ve Gülen’in durumuyla ilgili bilgi almak için danışmanlarına baskı yaptığı da öne sürüldü.

Eski bir yetkili, Trump’ın Erdoğan’dan “arkadaşım” diye bahsedip, neden Gülen’in Türkiye’ye iade edilemediği sorusunu sık sık sorduğunu söyledi.

Gazete, “Yönetim içindeki yetkililerin büyük çoğunluğu bu fikre karşı çıkıyordu ve Başkan’a da bu adımın hukuki süreçleri ihlal edebileceği ve kendisine siyaseten zarar verebileceğini söylediler” diye yazdı.

BEYAZ SARAY YETKİLİLERİ GIULIANI’Yİ UYARDI

Habere göre, o dönem Beyaz Saray’da olan üst düzey yetkililer, 2017 yılında Giuliani’nin Türkiye’nin çıkarlarını savunmak için ödeme alıyor olabileceği kaygısıyla kendisine gidip artık Trump’la görüşmelerinde Türkiye ile ilgili meseleleri gündeme getirmemesini istedi.

ZARRAB’IN AVUKATI GIULIANI

Giuliani’nin Trump’la Gülen hakkında görüşmeler yaptığı 2017 yılında Giuliani aynı zamanda Rıza Zarrab’ın da avukatlığını üstlenmişti. Yine aynı dönemde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zarrab’ın salınması ve Türkiye’ye verilmesi konularında Trump’la görüşmeleri olmuştu.

Rudy Giuliani, 2017 yılı Şubat ayında Türkiye’ye gelerek Erdoğan’la görüşmüş ve Mart ayında da Zarrab’ı savunan ekibin arasına katılmıştı. Giuliani, o dönemde mahkemeye sunduğu belgelerde “devletler arası bir çözüm” bulmak için Erdoğan’la görüştüğünü de kabul etmişti.

Aralık ayında Trump’ın Erdoğan’a ABD yönetiminin Gülen’in iadesi konusuna bakacağını söylediğini Beyaz Saray açıklamıştı. Ocak ayında da bir ABD heyeti Türk yetkililerle biraraya gelerek iade konusunu görüşmüştü.

Giuliani gibi Trump’ın seçim kampanyasında danışmanlarından olan ve daha sonra Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapan Michael Flynn da 2016 yılı Kasım ayında başkanlık seçimlerinin yapıldığı dönemde Fethullah Gülen aleyhine ABD medyasında bir yazı kaleme almıştı.

GIULIANI İLE İLGİLİ LOBİCİLİK ŞÜPHELERİ

Gazete, Giuliani’nin neden Erdoğan’ın Obama yönetimi ve Trump’a şahsi olarak ilettiği ve Erdoğan için bu kadar önemli bir konuyu sürekli gündeme getirdiğinin bilinmediğini belirtti. Washington Post gazetesi geçen hafta da yaptığı bir haberde Giuliani’nin Erdoğan için diğer bir önemli konu, Rıza Zarrab’ın ABD’de yargılanmaması için aynı dönemde 2017 yılında gayret gösterdiğini ve ABD Başkanı Trump’ın dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a bu konuda baskı yaptığını ortaya çıkarmıştı.

“GÜLEN’İN İADESİ HAKKINDA ÇALIŞIP ÇALIŞMADIĞIMLA İLGİLİ YORUM YAPAMAM”

Washington Post, Giuliani’nin Türkiye için dış politika konusunda lobi yapması durumunda bunu Adalet Bakanlığı’na bildirmesi gerektiğini hatırlattı. Ancak Giuliani, Washington Post’a pazartesi günü yaptığı açıklamada Türk hükümeti için kesinlikle çalışmadığını ve bunun için de lobicilik için kayıt yaptırmadığını söyledi. Giuliani, Washington Post gazetesi ile yaptığı bir yazışmada da Gülen’in iadesi için çalışıp çalışmadığı konusunda yorum yapmayacağını söyledi. Giuliani, bunun avukat-müvekkil ilişkisi kapsamında olduğunu iddia etti ve bu iddianın mantıksız gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

ABD’de lobicilik faaliyetlerinin şeffaflaştırılması adına yapılan düzenlemelere göre, yabancı devletler adına lobi faaliyetinde bulunan kişilerin bildirimde bulunması gerekiyor. Bu bildirimde bulunmamak ise suç teşkil ediyor.

Giuliani, Türkiye de dahil olmak üzere hiçbir ülke adına para karşılığında lobi faaliyetlerinde bulunmadığını söylüyor.

Lobicilik uzmanları, Giuliani’nin Trump ile yaptığı politik konulardaki görüşmelerinin ve bu arada Gülen’in iadesi ile ilgili baskılarının Türkiye adına yapılmış olması durumunda lobicilik kurallarını ihlal etmiş olabileceğini ifade etti.

Lobicilik konusunda uzman Washington bölgesi avykatlarından Joshua Rosenstein, Gülen konusunda Giuliani’nin gayretlerinden “esas kazançlı olanın Türk hükümeti olduğunu” belirtti.

ESKİ NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI RUDY GIULIANI

Gazete, New York eski Belediye Başkanı olan Giuliani’nin Gülen’in iade edilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olduğu dönemde henüz Trump’ın avukatı olmadığını ancak en önemli destekçilerinden biri olarak Beyaz Saray’ı sık sık ziyaret ettiğini belirtti. Trump’ın eski dostu Giuliani, 2016 yılı Kasım ayında yapılan seçimlerde Trump’a danışmanlık yapmış ve 2018 yılı Nisan ayında başkanın savunma ekibine katılmıştı.

Giuliani şu anda ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi rakiplerini soruşturması için Ukrayna’ya baskı yaptığı gerekçesiyle mercek altında. Kongre bu konuyla ilgili kendisini ifadeye çağırdı. Bu Giuliani ile ilgili ortaya çıkan ikinci vaka. Giuliani, resmi devlet politikası dışında “gölge bir dış politika” takip etmekle suçlanıyor.

Giuliani’nin faaliyetleriyle ilgili halihazırda yürütülen bir federal soruşturma bulunuyor. Geçen hafta içerisinde Giuliani’nin iki eski iş ortağı, seçim kampanyası finansmanıyla ilgili ortaya atılan usulsüzlük iddiaları nedeniyle tutuklanmıştı.

Giuliani, hakkındaki tüm iddiaları reddediyor.

GÜLEN’İN AVUKATI: ABD İÇİN BİR UTANÇ OLACAKTIR

Fethullah Gülen’in ABD’deki avukatı Reid Weingarten, Washington Post’un dile getirdiği iddiaların “rahatsız edici” olduğunu söyledi.

Reid Weingarten, Obama ve Trump dönemlerinde ABD Adalet Bakanlığı’na Gülen’in iadesinin ne kadar yanlış olduğunu ifade ettiklerini ve Gülen’in hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Weingarten, “Onu iade etmek için her gayret yasal olarak ve gerçekler ışığında başarısızlıkla sonuçlanacaktır ve ABD için bir utanç olacaktır” dedi.

Beyaz Saray ise haberle ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

“ABD Başkanı Trump, Reza Zarrab’a yönelik suçlamaların düşürülmesini istedi”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder