18 Ekim 2019 Cuma

ABD-Türkiye ateşkes anlaşmasına kim ne dedi: BM, AB, Rusya ve Suriye’den tepkiler

Mike Pence’in gelişi sonrası Türkiye’nin varılan anlaşma çerçevesinde Suriye operasyonunu durdurmasına BM ve AB pozitif yaklaştı. İşte dünyadan farklı tepkiler.

BOLD – Suriye’de geçici ateşkesi içeren anlaşma Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olumlu yaklaşırken, Rusya konu hakkında bilgi beklediğini açıkladı. Suriye Demokratik Güçleri ise ateşkesi kabul ettiğini ve anlaşmaya uyacağını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Ankara’da yapılan görüşmelerin ardından iki ülke Türkiye’nin Suriye operasyonuna ilişkin uzlaşıya varmıştı.

Anlaşmaya göre, Türkiye YPG unsurlarının sınırdan 20 mil içeriye çekilmesi için Suriye’nin kuzeyindeki operasyonunu 5 gün süreyle durdurmuştu. YPG’nin bölgeden tamamen çekilmesinin ardından Türkiye, harekatı tamamen durdurmayı kabul etmişti.

İşte ateşkes anlaşmasına gelen tepkiler:

TÜRKİYE: İSTEDİKLERİMİZİN TAMAMINI ELDE ETTİK

Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya ilişkin Washington Post gazetesine konuşan bir Türk yetkili, Türkiye-ABD uzlaşması için “İstediklerimizin tamamını elde ettik” ifadesini kullandı.

Gazetenin konuya ilişkin haberinde açıklamalarına yer verilen yetkili, Türk tarafının, görüşmelerin bu denli kolay geçmesi karşısında sürpriz yaşadığını da kaydetti.

ABD’nin geçici ateşkes talebiyle “durumunu kurtarmayı amaçladığını” iddia eden isminin açıklanmasını isteyen Türk yetkili, “Bu gerçekleştirdiğimiz en kolay görüşmelerden biri oldu” dedi.

RUSYA: TÜRKİYE’DEN BİLGİ BEKLİYORUZ

Perşembe günü geç saatlerde konuşan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’den anlaşmaya ilişkin bilgilendirme beklendiğini kaydetti.

Peskov, “Türkiye’nin bilgi vermesini bekliyoruz” dedi.

SURİYE TEPKİLİ: İŞGAL BÖLGESİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, uzlaşıyı “gizemli” ifadesi ile değerlendirildi.

Güvenli bölge tanımını redderek “işgal bölgesi” ifadesini kullanan Şaban, Suriye ordusunun kuzey sınırına doğru konuşlanmayı sürdüreceğini de söyledi.

Şaban, Şam’ın Suriye’de yeni bir “Irak Kürdistanı’nı kabul edemeyeceğini” vurguladı.

Şaban, Kürtler’in ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’yle anlaşma noktasında şu ana kadar “önemli adımların” atıldığını söyledi. Şaban, kalan meselelerin de bir anda çözülemeyeceğine dikkati çekti.

JEFFREY: ATEŞKESİN DAHA İYİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜK

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu YPG’nin şu anda oldukları bölgeleri ellerinde tutmalarına olanak tanıyacak askeri imkanlara sahip olmadığını ve bundan dolayı ateşkesin daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte Ankara’ya gelen heyette yer alan Jeffrey, “YPG’nin şu anda kontrol ettiği bölgede kalmak istediğine dair kuşku yok. Ancak bu bölgeleri elinde tutmasını sağlayacak askeri yeteneklere sahip olmadığı ve bundan sonrayı da bu kaotik durum üzerinde bir şekilde kontrol sağlamak adına ateşkes ilan edilmesinin çok daha iyi olacağı değerlendirmesini yaptık” dedi.

Jeffrey, ABD ile Türkiye’nin vardığı anlaşma uyarınca oluşturulacak olan güvenli bölgenin Türkiye’nin halihazırda askeri olarak operasyon yürüttüğü alandan güneye doğru 30 kilometrelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Jeffrey, “Kuzeydoğudaki diğer bölgeler ve Menbic’te Fırat Nehri’nin batısına doğru olan kısım için artık Türklerin Ruslar ve Suriyelilerle görüşmeler yürütmesi gerekiyor” dedi.

BM ANLAŞMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve ABD arasında Suriye’nin kuzeydoğusu için varılan anlaşmaya ilişkin, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumaya yönelik her türlü çabayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Suriye’deki krize etkili çözüm bulmak için hala uzun bir yol olduğu kaydedildi.

AB’DEN KINAMA: HAREKATA SON VERİN

Brüksel’de Avrupa Birliği Zirvesi için biraraya gelen Avrupalı liderler, Türkiye ve ABD’nin ateşkes konusunda uzlaşmaları üzerine ortak bir açıklama yayınladı. Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği askeri operasyonu kınayan bir kararı kabul eden AB liderleri, harekata son verilmesi çağrısını yineledi.

AB Konseyi’nin açıklamasında, “AB Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de kabul edilemez şekilde insanların acı çekmesine neden olan, IŞİD ile mücadeleyi sekteye uğratan ve Avrupa’nın güvenliğini ağır bir şekilde tehdit eden tek taraflı askeri eylemini kınar” denildi.

“AB Konseyi bu akşam askeri operasyonu durdurma konusunda yapılan ABD-Türkiye açıklamasını not eder” denilen açıklamada, 28 üye ülkenin liderleri “Türkiye’nin askeri eylemlerine son vermesi, askerlerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka saygı göstermesi” çağrısında bulundu.

SİLAH SATIŞI ÜYE DEVLETLERİN KARARINA BIRAKILDI

14 Ekim’de AB dışişleri bakanlarının Türkiye’ye silah ihracatı konusunda aldığı karara atıf yapan ve bu kararı destekleyen ABD liderleri, her üye devletin kendi silah anlaşmaları doğrultusunda, Türkiye’ye silah satışını durdurma yöntemini kendisinin belirleyeceğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca, Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz kaynaklarını kullanmak isteyen Türk gemilerinin “yasadışı sondajının” kınandığı da yineledi.

SDG : ATEŞKES ANLAŞMASINA UYACAĞIZ

YPG’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Komutanı Mazlum Kobani, Türkiye’yle ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini ve anlaşmanın işlemesi için gerekli olan ne varsa yapacaklarını söyledi.

SDG Komutanı, anlaşmanın Suriye’nin kuzeyinde Resulayn ve Tal Abyad arasındaki 100 kilometrelik sınır bölgesini kapsadığını kaydetti. Kobani’nin de anlaşma sınırları içerisinde olmadığını vurgulayan Kobani, “Güçlerimiz diğer yerlerde kalmayı sürdürecek” dedi.

Kobani’deki SDG militanlarının çekilip çekilmeyeceğinin, Türkiye’yle ABD arasındaki anlaşmanın ilk testlerinden biri olacağı yorumları yapılıyor.

PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim de, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarını durdurması konusunda varılan anlaşmadan memnuniyet duyduklarını ancak saldırı gelirse kendilerini savunacaklarını söyledi.

Pence’nin ateşkes açıklamasına Çavuşoğlu’ndan cevap: Bu bir ateşkes değildir

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder