18 Ekim 2019 Cuma

Af Örgütü’nden Türkiye’nin Suriye’deki operasyonunda ‘savaş suçu işlendiği’ iddiası

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin Suriye’deki operasyonunda ‘savaş suçu işlendiğini’ iddia etti. Özellikle Türkiye’nin kontrolündeki muhalif grupların yaptıkları sıralandı.

BOLD – Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği askeri operasyon sırasında, “savaş suçu işlendiğini” iddia etti.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Türk ordusunun ve desteklediği Suriyeli askeri unsurların operasyonları sırasında “ciddi insan hakları ihlalleri, savaş suçları, infazlar, hukuka aykırı şekilde sivillerin ölümüne ve yaralanmasına yol açan olaylar hakkında kanıtlar bulunduğu bu durumun da “savaş suçu teşkil” ettiği iddia edildi.

12-16 Ekim tarihleri arasında içlerinde kurtarma ekipleri, tıbbi personel, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de olduğu 17 kişi ile yapılan görüşmeler; ayrıca izlenen video görüntüleri, sağlık raporları ve diğer belgelerden elde edilen sonuçlara göre yapılan açıklamada, “yerleşim bölgelerinde evlere, fırın ve okullara ayırım gözetmeden saldırılar düzenlendiği” ve sivil hayata özel gösterilmediği ifade edildi.

SİLAHLI MUHALİF GRUPLARIN SORUMLUSU TÜRKİYE

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, “Sivil savunmasız insanları öldürmek, menfur ve açık bir savaş suçudur. Hevrin Halef’in öldürülmesi bağımsız bir şekilde araştırılmalı ve suçlular yargılanmalıdır. Türkiye’nin kendi kontrolü altındaki güçlerin ihlalleri ve savaş suçlarını durdurma sorumluluğu bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Kumi Naidoo, “Türkiye, desteklediği, silanlandırdığı ve yönlendirdiği Suriyeli silahlı grupların eylemlerinden sorumludur. Bugüne kadar Türkiye, Afrin’de ve diğer heryerde bu silahlı gruplara ciddi ihlaller yapmaları için özgürce hareket imkanı sağladı. Türkiye’ye bu ihlalleri sonlandırmaya, sorumlularından hesap sormaya ve kontrol ettikleri bölgelerdeki sivilleri korumaya çağırıyoruz. Türkiye, savaş suçlarını silahlı gruplara ihale ederek sorumluluktan kurtulamaz” dedi.

HEVRİN HALEF’İN ÖLDÜRÜLMESİ RAPORDA

Türkiye’nin desteklediği belirtilen Ahrar el-Şam Örgütü militanlarının, Kürt siyasetçi Hevrin Halef’i infaz ettiği iddiası da Af Örgütü’nün açıklamasında yer aldı.

Uluslararası Af Örgütü, bölgedeki Kürt yerel yönetiminin 17 Ekim itibariyle açıkladığı verilere göre Suriye’nin kuzeyinde çatışmalar sırasında 18 çocuk 218 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

Af Örgütü, Türkiye’de ise 15 Ekim’e kadar 18 sivilin hayatını kaybettiğini ve 150 sivilin yaralandığını kaydetti.

BM: TÜRKİYE MUHALİFLERİN EYLEMLERİNDEN SORUMLU TUTULABİLİR

BM İnsan Hakları Konseyi, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk kapsamında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü harekâtta ‘Kürt savaşçılar ve Kürt siyasetçilerin öldürülmesinden’ Türkiye’nin sorumlu tutulabileceğini duyurdu.

BM İnsan Hakları Konseyi Sözcüsü Rupert Colville, ‘Ahrar el Şarkiya’ adlı gruba mensup savaşçıların Menbiç yakınlarında bazı Kürt savaşçıları ve bir Kürt siyasetçiyi öldürdüğünü gösteren bir video olduğunu belirterek, Türkiye, bağlantılı olduğu grupların ihlâllerinden sorumlu tutulabilir” dedi.

Söz konusu videoda, Suriyeli Kürt siyasetçi Hevrin Halef’in Türkiye’nin desteklediği silahlı örgütler tarafından öldürüldüğü görülüyor. Cumartesi günkü saldırıda Hevrin Halef ve şoförü öldürülmüştü.

Videoda silahlı savaşçılar yerde yatan bir erkeğe otomatik silahlarla ateş açarken görülüyor. Bir diğer videoda öldürüldüğü görülen kadının da Hevrin Halef olduğu ifade ediliyor.

BM İnsan Hakları Konseyi: Türkiye, bağlantılı olduğu grupların ihlallerinden sorumlu tutulabilir

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder