10 Ocak 2020 Cuma

ABD Temsilciler Meclisi, Trump’ın İran’la savaş yetkililerini kısıtlayan tasarıyı kabul etti

ABD’de Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın İran’a karşı askeri bir adım atmasına sınırlama getirmeye yönelik tasarıyı kabul etti.

BOLD – Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın İran’a karşı askeri bir adım atmasına sınırlama getirmeye yönelik bir karar tasarısını onayladı. Tasarı, 194’e karşı 224 oyla kabul edildi.

Tasarı, ABD’ye yönelik “olası ve yakın” saldırıları engellemeye yönelik olanlar dışında, İran’la girilecek herhangi bir çatışma için Kongre’nin onayının alınmasını öngörüyor.

SEMBOLİK ÖNEMİ BULUNUYOR

Tasarıda Başkan Trump’ın ABD silahlı kuvvetlerini İran’a karşı kullanmadan önce Kongre’nin iznini alması gerektiği belirtiliyor.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’dan geçme ihtimali düşük olan tasarı, daha çok sembolik nitelikte.

Tasarı, İran’ı Orta Doğu’da istikrar bozucu faaliyetlerde bulunan ve “terörü destekleyen” bir devlet olarak tanımlarken, Süleymani’nin de bu faaliyetlerin birçoğunun mimarı olduğu ifade ediliyor.

ABD’nin yakın zamanda olabilecek saldırılara karşı kendini savunma hakkı olduğuna vurgu yapılan tasarıda, bu tür durumlarda bile yönetimin askeri eeyleme neden ihtiyaç duyulduğu, zamanlaması ve olası tehlikeleri konusunda Kongre’ye bilgi vermesi gerektiği belirtiliyor.

TASARININ BAĞLAYICILIĞI TARTIŞMALI

Tasarının bağlayıcı olup olmadığı konusunda da iki parti arasında anlaşmazlık söz konusu.

Cumhuriyetçiler, tasarının Başkan’ın imzasını gerektirmeyen özel bir tür tasarı olduğuna işaret ederek hukuki açıdan bağlayıcılığının bulunmadığını savunuyor.

Demokratlar ise 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Savaş Yetkileri Yasası’na göre tasarının Senato’da da onaylanması halinde bağlayıcılığının olacağı görüşünü dile getiriyor.

Federal mahkemelerce de konuyu tam olarak netleştirmeye yönelik alınmış bir kararın olmadığı ifade ediliyor.

İngiltere Parlamentosu, Brexit yasa tasarısını kabul etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder