10 Ocak 2020 Cuma

Hırvatistan, AB dönem başkanlığını devraldı

Hırvatistan ilk kez yapacağı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını resmen devraldı.

BOLD – 2013 yılında Avrupa Birliği’nin 28. ve son üyesi olan Hırvatistan, dün ilk defa, resmen Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını Finlandiya’dan devraldı.

Dört milyon nüfuslu Balkan ülkesi Hırvatistan, Haziran ayının sonuna kadar yani 6 ay boyunca Avrupa Birliği Konseyi’nde düzenlenen toplantıların çoğunu organize edecek ve görüşmelere başkanlık yapacak.

Hırvatistan’ın AB dönem başkanlığını devralması Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in katılımıyla Zagreb’te kutlandı. Konser ve tiyatro etkinlikleri Hırvatistan’ın Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını resmen devralması anlamına gelecek.

BREXİT VE BÜTÇE ÜZERİNDE YOĞUNLAŞACAK

Hırvatistan’ın bu dönem için belirlediği slogan: “Sorunlu bir dünyada güçlü bir Avrupa”. Hırvat yetkililerin önceliği ise kalkınma, iletişim, güvenlik ve Avrupa’nın etki alanının genişletmek olacak.

Avrupa Birliği’nde 2020 yılının ilk yarısında özellikle Brexit ve Avrupa Birliği’nin uzun vadeli bütçesine odaklanılacak.

28 Avrupa Birliği ülkesinin 6 aylığına dönüşümlü olarak üstlendiği Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’ni kapsıyor. Ancak AB Dış işleri toplantısı ayrı tutuluyor. AB Dış İşleri toplantılarına Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlık yapacak.

Bir sonraki AB dönem başkanlığı Almanya tarafından yürütülecek.

İran, uçağın füze ile düşürüldüğü haberini reddetti: İran’a yönelik psikolojik bir savaş

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder