8 Ocak 2020 Çarşamba

NATO Irak’taki askeri personelinin yerini geçici olarak değiştirdi

İran’ın Kasım Süleymani suikastının intikamını almak için İran’ın Irak’ta Amerikan askerlerinin bulunduğu üslere füze saldırısı düzenlemesinin ardından NATO, eğitim misyonu kapsamında Irak’ta bulunan askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu.

BOLD – Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Irak’taki eğitim misyonunun faaliyetlerini geçici olarak askıya alan NATO, eğitim misyonu kapsamında Irak’ta bulunan askeri personelinin bir kısmının yerini geçici olarak değiştirdiğini duyurdu.

NATO yetkilisi, konuya ilişkin açıklamasında personelin güvenliğinin büyük öneme sahip olduğunu ifade etti.

Güvenlik durumu düzeldiğinde NATO’nun Irak’taki eğitim misyonunu tekrar başlatmaya hazır olduğunu belirten NATO yetkilisi, ittifakın uluslararası terörle mücadele konusunda kararlı olduğunun altını çizdi.

2018’de Irak hükümetinin talebi üzerine başkent Bağdat’ta kurulan NATO’nun Irak eğitim misyonunda, farklı müttefiklerden yaklaşık 500 personel görev yapıyor.

Terör örgütü IŞİD’in Irak’ta tekrar faaliyet göstermesini engellemeyi amaçlayan misyona, 29 NATO üyesinin yanı sıra ortak ülkeler Avustralya, İsveç ve Finlandiya katkı sağlıyor.

DANİMARKA VE NORVEÇ: KAYBIMIZ YOK

Danimarka ve Norveç orduları, İran’ın Irak’taki Ayn el Esad hava üssüne düzenlediği füze saldırılarında, üste bulunan askerlerinin zarar görmediğini açıkladı.

Danimarka ordusunun Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ölen ya da yaralanan askerimiz yok” denildi.

Danimarka’nın IŞİD’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyona destek vermek üzere, üste yaklaşık 130 askeri bulunuyor.

Üste yaklaşık 70 askeri bulunan Norveç de askerlerinin güvende olduğunu açıkladı.

Norçev ordu sözcüsü Brynjar Stordal, İran’ın füze saldırılarında ölen ya da yaralanan askerleri olmadığını söyleDİ.

ALMANYA: ASKERLERİMİZİN DURUMU İYİ

İran’ın Erbil’deki Amerikan üssüne düzenlediği hava saldırısının ardından Almanya, Erbil’de konuşlanmış askerlerinin güvende olduğunu açıkladı.

Erbil’de yerleşik 115 Alman askeri var.

Almanya, Irak’ta bulunan askerlerin bir kısmını ABD-İran arasındaki gerilimin artması üzerine ülke dışına çıkarmış, Kuveyt ve Ürdün’e nakletmişti.

acağını açıkladı. Alman askerleri Irak’ta “eğitim misyonları için görevli” olarak bulunuyordu.

KANADA, ASKERLERİNİ KUVEYT’E KAYDIRACAK

Kanada, Irak’taki askeri operasyonları durduğunu ve ülkedeki yaklaşık 500 askerinin bir kısmını Kuveyt’e kaydırmaya başladığını açıkladı.

Kanada ordusuna ait sosyal medya hesaplarından paylaşılan Genel Kurmay Başkanı Jonathan Vance imzalı mektupta, Kanadalı birliklerin Irak’taki çalışmalarının geçici olarak durdurulduğu ve askerlerin bir kısmının emniyeti ve güvenliği için Kuveyt’e kaydırılacağı duyuruldu.

Kanada’nın Orta Doğu bölgesinde 800 kadar askeri bulunuyor. Bunun 500 kadarı Irak’ta görev alıyor.

Kanada’nın yanı sıra Hırvatistan ve Romanya da Irak’tan askerlerini çekeceklerini duyurmuştu.

FRANSA: ASKERLERİMİZİ ÇEKME NİYETİMİZ YOK

Fransa ise askerlerini Irak’tan çekme niyetinin olmadığını duyurdu.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, cuma gününden bu yana Irak’taki Fransız birliklerinin güvenliğini güçlendirdiklerini açıkladı.

Önceliklerinin IŞİD’le ve örgütün Orta Doğu’da yeniden canlanmasıyla mücadele olduğunu vurgulayan bakan, Fransa’nın IŞİD’le mücadele için ABD’nin öncülüğündeki koalisyon gücünde toplam 200 askeri bulunduğunu, bu personelin 160’ının Irak askeri personelini eğitmekle görevli olduğunu belirtti.

İran Ordusu, Irak’ta 2 üsse füze saldırısı düzenledi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder