9 Ocak 2020 Perşembe

Melek İpek ve Tekin İpek hakkındaki karar açıklandı

Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin yargılamanın durdurulması kararına rağmen Melek İpek ve Cafer Tekin İpek’in yargılandığı Koza Grubu davasında karar açıklandı.

BOLD – Koza İpek Holding sahip ve yöneticileri Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında olduğu 20 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Melek İpek’e toplam 12 yıl 8 ay hapis ve 104 bin lira adli para cezası verildi.

Tutuklu olarak yargılanan Cafer Tekin İpek’e ise 79 yıl 8 ay 21 gün hapis ve 250 bin lira adli para cezası verildi. Akın İpek’in dosyası ise ayrıldı.

YARGILAMANIN DURDURULMASI KARARI ALINMIŞTI

Koza İpek Holding’e ait hisselerin sahibi İngiliz şirketi İpek Investment Limited’in Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhine Uluslararası Tahkim’de açtığı 6 Milyar dolarlık tazminat davasında, Türkiye aleyhine ihtiyati tedbir kararı çıkmıştı. 13 Eylül 2019 tarihindeki karar, Türkiye’nin atadığı hakem dahil olmak üzere oybirliği ile alınmıştı.

Tedbir kararında, İpek ailesi üyeleri, avukatları, bazı Koza İpek Medya üst düzey yöneticileri ile İpek Medya’da çalışan gazeteciler aleyhine başlatılan tüm ceza soruşturmaları ve ceza davalarının, tahkim davasında karar verilene kadar durdurulmasına hükmedildi. Kararda, ’’39(3) nolu ICSID Tahkim Kuralı kapsamındaki yetkisini kullanan Hakem Heyeti, her iki tarafın da bu tahkim sürecinde Davalının Ön İtirazlarının sonucunu beklerken söz konusu [yargısal] İşlemleri durdurmasını emretmektedir.’’ ifadesi kullanılmıştı.

Türkiye’ye tebliğ edilen karara mahkemeler uymadı.

HİSSELERİN HAZİNEYE DEVRİ KARARLAŞTIRILDI

Melek İpek ve Cafer Tekin İpek dışında yargılananlara ise 2 yıl 1 aydan 6 yıl 3 ay arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi. Yargılaması tamamlanan kişilerin şirketlerdeki hisselerinin müsadere yoluyla hazineye devredilmesine hükmedildi. Mahkeme ayrıca aralarında Akın İpek’in dosyasının ayrılması ve şirketlerde bulunan hisselerindeki kayyum kararının devamını kararlaştırdı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK HOLDİNGLERİNDEN

Akın İpek’in yönettiği Koza Grubu, Türkiye’de Koza Davetiye ile tanındı. Sektörün lideri olan Koza Davetiye, farklı ülkelerde de faaliyet göstermeye başladıktan sonra halka açıldı ve grup, Akın İpek’in madencilik sektörüne girmesiyle büyüdü. Gümüş ve ardından altın madenleri işleten Koza Grubu, turizm ve medya sektöründe de büyüdü. 2010 yılından başlayarak grup üzerine baskılar başladı. Grubun medya kısmının Erdoğan Rejimi’ne karşı bağımsızlığını korumayı sürdürmesi sonrası hükümetin baskıları arttı. Önce gazete ve televizyonlara el konularak kapatıldı. Ardından Koza Grubu’nun tüm mal varlığına el konuldu.

Grup eğitim alanındaki vakıf faaliyetleriyle de dikkat çekiyordu. Türkiye’nin pekçok ilinde okullar ve öğrenci yurtları açan Koza Grubu, bunların çoğunu devlete hibe etmişti.  Grubun 1 milyar dolara yakın yatırım yaptığı İpek Üniversitesi de hükümet tarafından kapatıldı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder