10 Ocak 2020 Cuma

Enes Kanter, Oklahoma’ya Geri Dönüyor

İnsanların özgürlüğü için mücadele eden NBA Yıldızı Enes Kanter, şimdi de zihinleri özgürleştirmek için çok özel bir projeyle, Oklahoma’ya okul yaptırmak için geri dönüyor.

MUHAMMET ALİ TOKSOY 

 

BOLD NBA- Enes Kanter, hiçbir zaman sadece basketbolcu olmadı. Evet Enes, çok iyi tanıdığımız, oynadığı basketbol ile NBA’de efsane olarak anılan, birçok kez All-Star seçilen basketbolcuların arasında değil belki, ancak daha şimdiden şunu söyleyebiliriz ki; parke dışında yaptıklarıyla o daha basketbolu bırakmadan NBA’nin unutulmaz oyuncuları arasına girdi.

 

You Are My Hope ismini verdiği imza kampanyası, her platformda ülkesinde yaşanan insan hakları ihlallerini dile getirmesi, bu yüzden en üst düzey hükümet yetkilileri tarafından defalarca hedef gösterilmesi, delil gösterilmeden terörist diyerek suçlanması, İnterpol’den Kırmızı Bültenle hakkında yakalama kararı çıkarılması, Endonezya’da gizli servis tarafından kaçırılmaya çalışılması, telefon yoluyla yüzlerce ölüm tehdidi alması, ailesinin hapsedilmesi, cuma namazı çıkışında sözlü olarak tehdit edilmesi ve buraya yazamadığımız onlarcası.. Ancak bütün bunlara rağmen, ‘Özgürlük bedava değildir’ diyerek mücadelesinden vazgeçmemesi başarılı oyuncuyu sporcu kimliğinin ötesine taşıyor. Katıldığı bir tv programında, böyle üst düzey mücadele görmediğini söyleyen spiker, ‘basketbol kariyerin zarar görüyor mu bilemiyorum fakat şurası kesin; sponsorlar çekindiği için, büyük bir maddi kayba uğruyorsun. Biraz daha geri planda kalmayı hiç düşündün mü?’ sorusuna Enes; “Ülkemde onbinlerce masum ve bine yakın bebek hapiste iken asla sessiz kalamam, bu mücadele benim için NBA kariyerimden çok daha önemli” diyerek cevap vermişti. Bizde bugünden küçük bir not düşelim; Gün gelecek Enes Kanter’in, özgürlük yolunda verdiği bu müthiş mücadelenin kıymeti çok daha iyi anlaşılacak, Muhammet Ali Clay gibi efsane sporcular arasında gösterilecek ve bizlerde buna şahit olacağız.

KANTER, OKLAHOMA’YA OKUL YAPTIRACAK

Bu kadar uzun ve övgü dolu sözlerle başlamamızın nedeni, Enes Kanter’in sosyal medya hesabından attığı twit ile duyurmuş olduğu yeni bir proje. Başarılı sporcu 2.5 sene formasını giydiği Oklahoma şehrine bir okul yaptıracak. Yaptıracağı okulun öğrencileri ise düşük gelirli, ingilizceyi az bilen göçmen ailelerin çocukları olacak. Enes Kanter, ‘bir okul açan, bir hapishane kapatır, Eğitim dünyayı değiştirebilecek en büyük güçtür’ sözleriyle başladığı ve okul açma projesini anlatan mektubunu sivil toplum örgütlerinde çalışan arkadaşlarıyla birlikte Oklahoma Devlet Okulları Yönetimine teslim etti. Komite bu teklifi daha sonra kurul toplantısında oylamaya sunacak.

Kanter ve projede yer alan arkadaşları, okul için kesin bir yer seçmediler ancak mektupta “eğitim ihtiyacının yüksek” olduğu bir yeri seçmek istediklerini özellikle belirttiler.

Okul, 4. sınıftan 12. sınıfa kadar hizmet verecek, azınlık ve göçmen ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacı için özel olarak tasarlanacak. Okul, fiziksel, duygusal ve zihinsel eğitimi bir arada yaparak matematik-fen becerilerini öne çıkaran bir müfredat sunacak. Bununla birlikte her öğrencinin spor ve sanat kabiliyetlerini zirveye taşıyacak ek bir programında uygulanması düşünülüyor.

OKLAHOMA, ENES KANTER’İ ÖZLÜYOR 

Oklahoma City Thunder taraftarı Enes Kanter’i hiçbir zaman unutmadı. Başarılı sporcu, farklı takımlarla Chesapeake Energy Arena’ya (Oklahoma’nın salonu) her gelişinde sevgi gösterileri ve alkışlarla karşılandı. Bu sevgiyi hiç unutmayan Kanter, “Diğer takımlarda oynamama rağmen yıllık basketbol yaz kamplarıma ev sahipliği yapmak ve OKC çocuklarına hizmet veren programları desteklemek için Oklahoma City’ye dönmeye devam ediyorum” diye yazan Enes Kanter, “Vakfım sayesinde hayırseverlik faaliyetlerim oynadığım tüm şehirleri kapsıyor: Utah, Portland, New York ve Boston.” diyerek sözlerini tamamladı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder