9 Ocak 2020 Perşembe

İran, Tahran’da düşen uçağın kara kutusunu ABD ve Boeing’e vermeyeceğini açıkladı

İran, Salı günü Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının kara kutularının ABD’ye ve uçağın üreticisi ABD merkezli Boeing’e vermeyeceğini açıkladı.

BOLD – İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh “Kara kutuları üretici firmaya ve Amerikalılara vermeyeceğiz. Kaza İran havacılık kurumu tarafından incelenecek ancak Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir” dedi. Abedzadeh uçağın kara kutularının hangi ülke tarafından inceleneceğini ise açıklamadı.

Uçağın üreticisi Boeing firması ise “ihtiyaç duyulması halinde yardıma hazır olduklarını” bildirdi.

KANADA, TEKNİK DESTEK TEKLİFİNDE BULUNDU

176 yolcu ve mürettebatın tamamının öldüğü PS 752 sefer sayılı Ukrayna Uluslararası Havayolları uçağının havada alev aldığı ve teknik sebeplerden ötürü düştüğü tahmin ediliyor.

Olayda 63 vatandaşı ölen Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau da soruşturmada rol almayı beklediklerini ve teknik destek teklifinde bulunduklarını belirtti.

UÇAĞIN DÜŞMESİYLE İLGİLİ SORU İŞARETLERİ

Uluslararası havacılık kanunlarına göre, İran’ın soruşturmayı yürütme yetkisi bulunuyor. Ancak genellikle üretici firma da araştırmalara katılıyor ve uzmanlar sadece birkaç ülkenin kara kutu inceleme yeterliliği bulunduğunu ifade ediyor.

Olay, İran’ın Irak’taki ABD hedeflerine yaptığı füze saldırılarından birkaç saat sonra yaşandığından ötürü, olayla ilgili soruşturma daha büyük önem taşıyor.

Normal şartlar altında ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, ABD’de üretilen Boeing’lerle ilgili uluslararası araştırmalarda yer alıyor. Ancak Kurul’un, olayın yaşandığı ülkeden izin alması ve o ülke kanunlarına uyması gerekiyor.

“İLK BULGULARA GÖRE UÇAKTA YANGIN ÇIKTI”

İranlı yetkililerin görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdıkları ilk tespitlerine göre, Ukrayna Havayolları’na ait uçak düşmeden önce yangın çıktı.

İran Sivil Havacılık Kurumu raporuna göre yüksek irtifada seyretmekte olan uçağı görenler uçağın, alev topu şeklinde ilerlediğini söylediler. Uçağın düşmeden önce acil iniş için en yakın limana yöneldiği ifade ediliyor.

Ancak raporda uçakta ne tür bir teknik sorun yaşandığına dair bir bilgi bulunmuyor.

“MOTORLARDA AŞIRI ISINMA SORUNU VARDI”

Reuters Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Kanadalı bir güvenlik yetkilisi, uçağın motorlarından birinde aşırı ısınma sorunu olduğunu ve buna dair kanıt bulunduğunu söyledi.

Reuters’a değerlendirmede bulunan ve adı açıklanmayan 3’ü Amerikalıü biri Kanadalı, biri Avrupalı üç güvenlik yetkilisi uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü bir füze tarafından vurulmadığı değerlendirmesini yaptılar.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, yaptığı açıklamada uçağın düşmesine ilişkin her tür olasılığın değerlendirildiğini söyledi. Televizyonda yayınlanan açıklamasında Zelenskiy, spekülasyonlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Tahran’da düşen Ukrayna Havayolları uçağında 167 yolcu ve 9 mürettebat hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder