8 Ocak 2020 Çarşamba

İran Ordusu, Irak’ta 2 üsse füze saldırısı düzenledi

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından intikam alacağını açıklayan Tahran yönetimi, Irak’ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üsse füze saldırısı düzenledi.

BOLD – Irak ordusu, Anbar vilayetindeki Ayn el Esd hava üssüne 17, Erbil’e ise 5 füze atıldığını, füze saldırılarında ölen askerinin olmadığını açıkladı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun askerlerinin barındığı Ayn el Esad Üssüne füze saldırılarının 01:45-02:45 saatleri arasında yapıldığı, üssü hedef alan 17 füzeden ikisinin patlamadığı belirtildi.

Erbil’e atılan 5 füzenin de koalisyon hedeflerini vurduğu, saldırılarda Irak güçlerinden kayıp verilmediği belirtildi.

İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, füze saldırısına ait olduğu belirtilen görüntüleri “intikam başlıyor, ABD üssüne füze saldırısı” mesajıyla yayınladı.

PENTAGON: 15 FÜZE FIRLATILDI

ABD savunma Bakanlığı Pentagon’dan bir yetkili ise Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, İran’ın toplamda 15 balistik füze saldırısı düzenlediğini söyledi

Amerikalı yetkili, 10 füzenin Irak’taki Ayn el Esad Hava Üssü’nü ve birinin de kuzey Irak’taki Erbil’de bir hedefi vurduğunu belirtti. 4 füzenin ise hedefi kaçırdığı kaydedildi.

HAMANEY: ABD’NİN YÜZÜNE TOKADI İNDİRDİK

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, İran’ın Irak’taki Amerikan üslerini füzeyle vurmasını “yüzlerine tokadı indirdik” şeklinde nitelendirdi.

Hamaney, “Dün akşam onların (ABD’nin) yüzüne tokadı indirdik. ABD’nin yozlaşmış rejiminin bölgedeki varlığı sona ermeli.” dedi.

TRUMP: HER ŞEY YOLUNDA

ABD Başkanı Donald Trump ise Twitter’dan “Her şey yolunda” mesajı verdi.

Donald Trump Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Her şey yolunda! İran’dan Irak’taki iki üsse füze atıldı. Can kaybı ve zarar tespit çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar her şey iyi. Dünyanın, açık ara en güçlü ve en donanımlı ordusuna sahibiz. Yarın sabah açıklama yapacağım” yazdı.

“AYN EL ESAD ÜSSÜNDE ABD’Lİ YOK”

CNN televizyon kanalına konuşan ABD’li bir askeri yetkili, ordunun saldırılardan önce uyarılmak için yeteri kadar vakti olduğunu söyledi.

Yetkili, bu sayede tehlikeden etkilenebileceklerin sığınaklara gitmek için yeteri kadar süresi olduğunu aktardı.

Başka bir askeri yetkili ise Irak’taki Ayn el Esad Hava Üssü’nde ABD’lilerin olmadığını aktardı.

SÜLEYMANİ’NİN NAAŞI TOPRAĞA VERİLDİ

İran’ın, Irak’taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlemesinin ardından İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin naaşı toprağa verildi.

Cenaze töreni sırasında dün 50’den fazla kişi izdiham nedeniyle hayatını kaybetmiş, cenazenin defnedilmesi ertelenmişti.

Süleymani’nin naaşı İran’da memleketi Kerman’da yerel saat ile sabah 6’da toprağa verildi.

Füze saldırılarının ardından defnin gerçekleşmesi “İranlıların şehitlerinin intikamını aldıktan sonra defin işlemini gerçekleştirdikleri” yorumlarına neden oldu.

Putin, Ankara öncesi Şam’ı ziyaret etti, Rus birliklerine Suriye’den çekilme emri verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder