9 Ocak 2020 Perşembe

‘Lahitteki altınları çaktırmadan götürün’ diyen AKP’li başkan o görüntülere 1 milyon teklif etmiş

Çorum’un AKP’li Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Roma dönemine ait lahitteki altınların, gizlice alınması yönünde verdiği talimatın görüntülerinin yayılmaması için kesenin ağzını açmış.

BOLD- Çorum kent merkezinde belediye ekiplerince yürütülen yol çalışmaları sırasında zeminden yaklaşık 70 santimetre derinlikte içinde kadın iskeleti bulunan 2 bin yıllık Roma dönemine ait lahite rastlamıştı. Lahit arkeologların çalışması ve incelemesinin ardından müze bahçesine götürülmüştü. Lahiti bulan işçiler içerisinde sadece cam parçaları ve pişmiş topraktan yapılmış parfüm şişesi bulunduğunu iddia etmişti. Lahit daha sonra incelenmek üzere müze laboratuvarına, kadın iskeleti de Hitit Üniversitesi Antropoloji bölümüne teslim edilmişti.

DEĞERLİ EŞYALARIN ÇIKMAMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Roma döneminde ölen kişilerin kendisine ait değerli eşyalarıyla gömülmesinin bir gelenek olduğunu belirten uzmanlar, lahitten başka bir şeyin çıkmama ihtimalinin düşük olduğunu belirtmişti.

İŞÇİLER HAKKINDA SORUŞTURMA

Belediye çalışanları hakkında ‘Koruma Kanununa Muhalefet’ suçunu işledikleri tespit edilerek soruşturma başlatılmıştı. Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle A.K., Y.G.,M.T.,E.O.,N.T. ve A.A. adlı işçilerin ifadelerini aldı. İşçiler ifadelerinde lahitin kapağını açmadıklarını, hemen sorumluları arayıp konu hakkında bilgi verdiklerini ve mezarın içinden değerli bir şeylerin çıkıp çıkmadığından haberleri olmadığını söylediler.

ÇAKTIRMADAN TOPARLAYIN

Öte yandan, lahitin bulunduğu bölgede gizli kamerayla çekilen bir video kafaları karıştırdı. Görüntülerde Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın olduğu iddia edilen bir kişinin, bir belediye çalışanının, “Arkadaşların buldukları lahitte altın çıkmış başkanım ne yapalım?” sorusuna, “Çaktırmadan toplayın götürün” diye yanıt veriyor.

BİR MİLYON TEKLİF ETTİ

Görüntüleri çektiğini söyleyen Mesut Kum adlı belediye çalışanı ilginç bir iddiada bulundu. Kent merkezinde yol çalışması sırasında lahite rastlanıldığını duyması üzerine Aşgın’la görüştüğünü ve görüşmeyi kaydettiğini söyleyen Mesut Kum ifadesinde, “Lahitin devletimize geçmesini istediğim için önceden samimi olduğum Aşgın’a 3 Kasım 2019’da durumu aktardım. Aktarırken de görüşmemizin görüntüsünü çektim” dedi.

GÖRÜNTÜLERİ CİMER’E VERDİM

Olayla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) bu görüntüleri ulaştırdığını kaydeden Kum, “Görüntüleri kendisinin lahiti devlete verip vermeyeceğini anlamak için çektim. Benden görüntülerin olduğu CD’yi istediler. Görüntülerde başkan, ‘Lahiti çaktırmadan toplayın götürün’ talimatını verdi. Belediye başkanının benden aldığı bilgiler doğrultusunda çalışmalar yaptırıp lahiti bulduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Aşgın’ın görüntülerin yayılmaması için kendisine 1 milyon lira önerdiğini ve kendisinin de teklifi kabul etmediğini belirten Kum, ‘Başıma geleceklerin sorumlusu Halil İbrahim Aşgın’dır” dedi.

BAŞKAN ORADA DEĞİLDİ

İddialar konusunda basına konuşan Çorum Belediyesi Özel Kalem Müdürü Fatih Özüyağlı, görüntülerdeki kişinin belediye başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın olmadığını dile getirerek “Lahitler belediye işçilerinin yol çalışması sırasında bulunmuş. Belediye başkanı bölgeye hiç gitmedi. Kesinlikle böyle bir şey yok” dedi.

Emine Bulut’un cinayetten hemen önce yardım istediği polisler göreve geri döndü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder