27 Mayıs 2020 Çarşamba

ABD’de siyahi adamın ölümüne neden olan polislerin işine son verildi

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, George Floyd isimli bir siyahiyi gözaltına alırken ölümüne neden olan polislerin işine son verildi. İnfiale yol açan görüntüler sonrası ABD’de ırkçılık karşıtı gösteriler patlak verdi.

BOLD – Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurarak ‘’Bu doğru bir karar’’ ifadesini kullandı.

Vatandaşların çektiği ve sosyal medyada paylaşılan video kaydında, beyaz polisin yere yatırarak diziyle boynuna bastığı Floyd, dakikalar boyunca defalarca “Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen” şeklinde yalvarmıştı. 10 dakikalık videoda aynı kişi bir aşamada da “Beni öldürmeyin” demişti.

Görgü tanıkları, beyaz polise boynuna bastığı siyah erkeğin hareket etmediğini söylemişlerdi. Tanıklardan biri “Burnu kanıyor” demiş, diğeri ise polise hitaben “Boynuna basma” diye bağırmıştı.

Bir süre sonra yerde hareketsiz kalan Floyd, daha sonra gelen acil sağlık ekipleri tarafından ambulansa alınarak hastaneye kaldırılmış ancak kısa süre sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Polis, 40’lı yaşlarda olduğu sanılan kişinin “evrakta sahtecilik” yaptığından şüphelenildiğini, “polisle temasının ardından tıbbi bir vaka sonucu” öldüğünü açıkladı.

FBI SORUŞTURUYOR

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da Minneapolis’te Pazartesi akşamı meydana gelen olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Polis olayda silah kullanılmadığını açıklarken, kamera görüntülerinin olayı soruşturan birime verildiği duyuruldu.

“SİYAHİ OLMANIN CEZASI ÖLÜM OLMAMALI”

Floyd’un gözaltına alınma şekline tepki gösteren Belediye Başkanı Frey, Facebook hesabından siyahi toplumundan özür dileyerek “Amerika’da siyahi olmanın cezası, ölüm olmamalı.” ifadesini paylaşmıştı.

Konuşması sırasında oldukça duygulanan ve gözyaşlarına hakim olmaya çalışan Frey, “5 dakika boyunca beyaz bir polisin dizini, siyah bir adamın boynuna bastırmasını izledik. 5 dakika. Birinin yardım istediğini duyduğunuzda yardım etmeniz gerekir. Bu polis, en temel insani sağduyuyu göstermekte başarısız oldu” ifadelerini paylaştı

Minneapolis Emniyet Müdürü Medaria Arradondo ise dört polis memurunun artık “eski çalışanlar” olduğunu söyledi.

ERIC GARNER OLAYINI HATIRLATTI

Bir iş yeri sahibinin “sahtecilik” şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Floyd’a uygulanan şiddet, 2014 Temmuz’unda New York’un Staten Island bölgesinde yaşanan benzeri Eric Garner olayını hatırlatmıştı.

Sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılan Garner, defalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmış, fenalaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti. Eric Garner’ın son sözü “Nefes alamıyorum” ifadesi, ülke genelinde siyahilere karşı polis şiddetine karşı başlayan protesto gösterilerinde en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.

BİNLERCE KİŞİ POLİSLE ÇATIŞTI

Görüntülerin yayınlanmasından sonra ABD’de binlerce kişi polis şiddetini protesto etti ve polisle çatıştı.

Binlerce protestocu Floyd’un öldürüldüğü yerde ve Minneapolis Polis Merkezi önünde toplandı. Polis göstericilere biber gazı, plastik mermi ve ses bombasıyla karşılık verdi.

ABD’de yine polis şiddeti: Siyahi adam çevredekilerin gözleri önünde can verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder