28 Mayıs 2020 Perşembe

ABD’de Türk Başkonsolosu öldüren Sasunyan’ın tahliye kararı reddedildi

ABD’de Kaliforniya eyaletinin Valisi Gavin Newsom, 1982’de Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı öldüren Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliyesine izin veren mahkeme kararını reddetti.

BOLD – ABD’de Kalifroniya eyaletinin Demokrat Partili Valisi Gavin Newsom, 1982’de Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı öldüren Ermeni asıllı Hampig Sasunyan’ın şartlı tahliyesine izin veren mahkeme kararını reddetti.

“TOPLUM İÇİN HALA TEHLİKELİ”

Kaliforniya Valisi Newsom, açıklamasında, ‘‘Kayıtlardaki kanıtları inceledim ve güvenli bir biçimde tahliye edilmeden önce Hampig Sasunyan’ın yapması gerekenler olduğunu düşünüyorum. Buna bağlı olarak, kendisinin salıverilmesi durumunda toplum için hala yüksek tehlike teşkil ettiği sonucuna vardım. Bu nedenle kendisinin şartlı tahliyesi ile ilgili kararı geri çeviriyorum’’ ifadelerini kullandı.

ANKARA MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Vali Newsom’un kararı Ankara’da memnuniyetle karşılandı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Terörist Sasunyan’ın alçakça işlediği ve mahkumiyeti süresince hiçbir pişmanlık emaresi sergilemediği bu cinayet hastalıklı ve çarpık bir ideolojinin korkunç boyutlarını ortaya koyan bir suç olarak asla unutulmayacaktır. Dünyadaki nefret söyleminin ve aşırıcılığın vardığı son nokta olan terörün cezasız kalmayacağını bir kez daha gösteren bu karar memnuniyetle karşılanmıştır” denildi.

KEMAL ARIKAN CİNAYETİ

“Ermeni Soykırımı İçin Adalet Komandoları” (ESAK) üyesi olan Hampig Sasunyan, 28 Ocak 1982 tarihinde, evine gitmek üzere yolda olan Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’a trafik ışıklarında suikast düzenleyen iki isimden biriydi.

O dönemde 19 yaşında olan Sasunyan, suikasttan iki yıl sonra Ocak 1984’te mahkum edildi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Diğer saldırgan Krikor Saliba’nın ise aynı yıl Lübnan’a kaçtığı ve iç savaşta öldüğü iddia edilmişti.

California eyaleti yasalarına göre hapis cezasının 25’inci yılını doldurmasıyla birlikte şartlı salıverilme başvurusu yapma hakkı kazanan Sasunyan’ın daha önceki tahliye talepleri reddedilmişti.

27 Aralık 2019 tarihinde görülen şartlı tahliye duruşmasında, Sasunyan’ın şartlı tahliyeye uygunluğuna karar verilmişti. Türkiye, kararla ilgili rahatsızlığını ABD’ye diplomatik kanallardan iletmişti.

HRW’den Türkiye’ye infaz yasası eleştirisi: Kitlesel ölümleri önlemek için acele edilmeli

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder