29 Mayıs 2020 Cuma

Polis cinayetine karşı tepkiler ülke geneline yayıldı: Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı

ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı protestolar ülke geneline yayıldı. Cinayetin yaşandığı Minnesota eyaletinde acil durum ilan edildi, Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı.

BOLD – ABD’nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine yönelik tepkiler artıyor. Irkçılık karşıtı göstericiler, polis merkezine girdi ve binayı ateşe verdi. Güvenlik güçleri şehirde yağma olayları yaşandığını öne sürdü. Minneapolis belediyesinin çağrısı üzerine Minnesota Valisi Tim Walz, acil durum ilan etti ve Ulusal Muhafızları polise destek vermek üzere göreve çağırdı.

Dün protestolar sırasında göstericilerden biri çıkan arbedede silahla vurularak öldürülmüştü. 5 göstericinin ise gözaltına alındığı açıklandı.

MAĞAZA YAĞMALARI ARTTI

Protestolarda, bazı mağazaların yağmalandığı görüntüler Amerikan medyasında yer almaya devam ediyor.

Öfkeli kalabalık, civarda bulunan büyük mağaza zincirleri başta olmak üzere bazı alışveriş merkezlerini talan ederken bazı iş yerlerini de ateşe verdi.

Diğer yandan kendilerine “ağır silahlı denetçiler” adını veren bir grup beyaz Amerikalının da yerel işletmelerin dışında nöbet tutmaya başladıkları anlar kameralara yansıdı.

Yaşanan şiddet olayları ve diğer gelişmeler üzerine, bölgedeki otobüs ve hafif raylı sistemlerin de devre dışı bırakıldığı duyuruldu.

GÖSTERİCİLER POLİS MERKEZİNİ ATEŞE VERDİ

Floyd’un hayatını kaybettiği Minneapolis’in 3. bölgesinde salı günü başlayan gösterilerde, polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar 3. günün gecesinde de devam etti.

Floyd’un hayatını kaybettiği 3. bölgedeki polis merkezine giren göstericiler binayı ateşe verdi.

Polisin daha önce kurduğu barikatı aşan yüzlerce göstericinin binaya girdiği, polise ait materyalleri kendi aralarında dağıttığı ve daha sonra binayı ateşe verdiği anlar bazı sosyal medya hesapları tarafından canlı olarak yayımlandı.

Bu sırada etrafta pozisyon alan polislerin, binlerce göstericinin bulunduğu kalabalığa yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz ile müdahale ettiği görüldü.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ, ULUSAL MUHAFIZLAR GÖREVE ÇAĞRILDI

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Minnesota Eyaleti Valisi Tim Walz’a çağrıda bulunarak olayların daha da büyümemesi için Ulusal Muhafız Birliğini bölgeye göndermesi talebinde bulundu.

Minneapolis Belediyesi’nin çağrısı sonrası Vali Tim Walz, eyalette acil durum ilan ettiğini ve olayları yatıştırmak için Ulusal Muhafızları bölgeye sevk ettiğini açıkladı.

Walz, iki gündür devam eden protestolarla mücadelede bölge polisinin yetersiz kalması üzerine Ulusal Muhafızları harekete geçirdiğini söyledi.

PROTESTOLAR DİĞER EYALETLERE SIÇRADI

Floyd’un gözaltına alınma işlemi sırasında polis şiddetiyle hayatını kaybetmesiyle ilgili New York’ta da gösteri düzenlendi.

Manhattan’daki Union Meydanı’nda toplanan bir grup protestocu, ellerinde “Siyahilerin hayatı önemli” (BlackLivesMatter) yazılı dövizler taşıyarak ‘Nefes alamıyorum’ (I can’t breath) şeklinde siyahilere yönelik polis şiddetini sembolize eden sloganlar attı.

Polisin çevrede geniş güvenlik önlemleri aldığı gösterilerde, 10’dan fazla kişi gözaltına alındı.

Memphis’te polis binasının dışında toplanan kalabalık, “Adalet yoksa barış da yok” şeklinde slogan atarken, Los Angeles’ta da protestocuların bir otoyolu kapattığı kaydedildi.

TRUMP: EŞKIYALAR

ABD Başkanı Donald Trump, Minneapolis’te başlayan gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından kentin belediye başkanını ve göstericileri uyardı.

Twitter üzerinden yaşananlara tepki gösteren Trump, “Arkama yaslanıp Amerika’nın muhteşem şehri Minneapolis’e olanları izleyemem.” ifadesini kullandı.

Kentte, “lider eksikliği” olduğunu savunan Trump, “Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim.” ifadesini kullandı.

Şiddet olaylarına karışan göstericilere de yüklenen Trump, “Bu eşkıyalar, George Floyd’un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim.” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP, FBI VE ADALET BAKANLIĞI’NDAN BRİFİNG ALDI

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, ABD Başkanı Trump’ın Minnesota’da siyahi Floyd’un polis şiddetiyle öldürüldüğü anlara dair videoyu görünce çok üzüldüğünü ve bu konuda Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığından brifing aldığını söyledi.

Trump’ın Floyd’un ölüm anına ilişkin görüntüleri uçakta izlediğini anlatan McEnany, “Başkan videoyu görünce çok üzüldü. Bu, korkunç, dehşet verici ve trajik bir durumdu. Trump, telefonunu aldı ve FBI soruşturmasının hızlandırılması gerektiğini söyledi. Trump, adaletin yerini bulmasını istiyor.” diye konuştu.

ADALET BAKANLIĞI: FLOYD SORUŞTURMASI ÖNCELİKLİ

Bu arada ABD Adalet Bakanlığı, Floyd’un ölümüne ilişkin soruşturmanın “bir numaralı öncelik” olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, olaya karışan polis memurlarının federal yasaları ihlal edip etmediği konusundaki kapsamlı soruşturma kapsamında, Federal Soruşturma Bürosu’ndan deneyimli savcılardan oluşan bir ekip görevlendirildiği belirtildi.

Soruşturmayı Minnesota Bölge Savcılığı, Adalet Bakanlığı Sivil Haklar Birimi ve FBI’ın Minneapolis Saha Ofisi birlikte yürütecek.

BM’DEN KINAMA

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ABD’deki silahsız Afro-Amerikalıların polis tarafından öldürülmelerinin önüne geçilmesi için “ciddi eylem” çağrısında bulundu.

Floyd’un polis tarafından öldürülmesini kınayan Bachelet, “ABD makamları, bu tür cinayetleri durdurmak veya gerçekleştirildiğinde adaletin yerini bulması için ciddi önlemler almalıdır.” çağrısı yaptı.

Trump-Twitter savaşı kızışıyor: Sosyal medya kararnamesine Twitter’dan karşı hamle geldi

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder