27 Mayıs 2020 Çarşamba

Korona salgınında ikinci dalga riski iki uç noktaya bağlı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, salgın sürecinde tedbirde aşırı giden ve önlemleri umursamayan iki uç nokta oluştuğunu belirtti. “Bunlar çok tehlikeli. Yeni normalde iki uç noktada kalırsak ikinci bir dalga yaşayabiliriz” ikazı yaptı.

BOLD – Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, salgında ikinci dalga tehlikesinin iki uç noktada yaşamamaya bağlı olduğunu söyledi. “Toplumda, iki uç nokta dediğim, değişik bir yapı oluştu. Bunlardan biri ‘Masayı sildim mi’, ‘Kapı kolunu sildim mi’ gibi obsesif kompulsif bozukluk davranışlar göstermeye başlama, biri de önlemlerden yorulduğu için pandemide komplo teorileri üretip ‘Yalan bir şey, bunlara inanmıyorum’ diyen diğer uç nokta. Bu iki uç nokta çok tehlikeli” diye konuştu.

SONRADAN ‘OF, AH’ DEMEMEK İÇİN KURALLARA UYMAK ÖNEMLİ

Yeni normale geçince söz konusu iki uç noktada kalınırsa ikinci bir dalga yaşanabileceği uyarısı yapan Özkan, şu tavsiyelerde bulundu: “Ne saat başı kapı kollarını temizleyelim ne de çok umursamaz olalım. İki uç noktadan uzaklaşmamız gerekiyor. Marketten yoğurt aldın, kabını sabunlu bir bezle silip dolabına yerleştirirsin, tekrar alırken silmezsin veya poşetleri tek tek temizlemezsin. ‘Bana bir şey olmaz’ davranışı ise bulaşıcı hastalıklarda da diğer hastalıklarda başımızı yemiştir. Maskeyle nefes almak, elimizi yıkamak zor gelebilir, antiseptik taşımak zor gelebilir ama bunu normal ve uygun düzeyde yaparsak sağlığımızı korumuş olacağız. Sonradan ‘of, ah’ dememek için gereken kurallara uymalıyız.”

Prof. Dr. Ceyhan: “Evde kalmak tatile gitmekten daha sağlıklı”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder