29 Mayıs 2020 Cuma

Trump-Twitter savaşı kızışıyor: Sosyal medya kararnamesine Twitter’dan karşı hamle geldi

ABD Başkanı Trump, sosyal medya kararnamesini imzaladı. “Hukuki hakkım olsa Twitter’ı kapatırdım” dedi. Birkaç saat sonra Twitter, Trump’ın bir tweetine “şiddeti övüyor” diye etiketledi. Retweet edilmesine ve beğenilmesine izin vermedi.

BOLD – ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyaya ilişkin yeni düzenlemeler getiren kararnameye, Beyaz Saray’da Oval Ofis’te düzenlenen törenle imza attı.

Kararname sosyal medya şirketlerine yönelik yasal korumanın azaltılmasını ve bu şirketlerin daha sıkı denetlenmesini amaçlıyor.

Trump’ın son kararnamesinin ABD’de yargıya götürülmesi bekleniyor.

DAHA SIKI DENETİM

Kararname ABD’de denetleyici kurumlara, Facebook and Twitter gibi şirketlere karşı gerektiğinde yasal işlem başlatma yetkisi veriyor. ABD’de sosyal medya şirketlerinin platformlarındaki içeriği iyi denetlemedikleri sonucuna varılırsa, bu yola gidilecek.

Trump’ın imzaladığı kararname ayrıca federal yürütme kurumlarına, Federal İletişim Komisyonu ve Federal Ticaret Komisyonu’dan sosyal medya şirketlerine yönelik yeni kurallar getirilip getirilemeyeceğini inceleme talebinde bulunmaları talimatı veriyor.

Federal İletişim Komisyonu ve Federal Ticaret Komisyonu ise Amerikan Kongresi’ne bağlı olan daireler.

PAYLAŞILAN İÇERİKLERDEN SORUMLU OLACAKLAR

ABD’de yürürlükte olan İletişim Uygunluk Yasası’nın 230. maddesi kapsamında sosyal medya şirketleri yayımladıkları içerik sebebiyle haklarında dava açılabilen bir “yayıncı” değil “platform” olarak değerlendiriliyor. Yasa sosyal medya şirketlerine içerik konusunda sorumluluktan muafiyet sağlıyor.

Yeni kararname sosyal medya platformlarının paylaşımlardan hukuki olarak sorumlu tutulmasını öngörüyor.

İmza töreninde konuşan Trump, kararnamede, internet şirketlerini kullanıcılarının paylaştığı içeriklerden sorumlu tutmayan yasanın değiştirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, sosyal medya platformlarının artık kullanıcılarına uyguladığı sansürden ve platformlarda yapılan paylaşımlardan sorumlu olması gerektiğinin altını çizdi.

Trump, “Amerika tarihinde, ifade özgürlüğünün karşılaştığı en büyük tehlikelerden birisini yenmek için bugün buradayız” ifadesini kullandı.

“KONTROLSÜZ GÜCE SAHİPLER”

ABD Başkanı Donald Trump kararnamenin imza töreninde yaptığı konuşmada sosyal medya platformlarını suçladı ve bu platformların “kontrolsüz güç sahibi” olduklarını söyledi.

“TWITTER HESABINI SİLECEK Mİ?”

Kararnameyi imzaladığı esnada Oval Ofis’teki bir gazetecinin “Twitter hesabınızı silecek misiniz?” şeklindeki sorusunu ise “Bu ülkede daha adil bir basın olsaydı bunu seve seve yapardım ancak basın adaletsiz olduğu için ben sosyal medya üzerinden birçok insana ulaşıyorum.” şeklinde yanıtladı.

“ELİMDEN GELSE TWITTER’I KAPATIRDIM”

Twitter’ın “bilgiyi doğrula” seçeneğini “siyasi aktivizm” olarak nitelendiren ve sosyal medya şirketlerinin “tekelcilik” yaptığını savunan Trump, “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter’ı da kapatırdım. Bu konuda avukatlar ile görüşüyoruz, hukuki bir süreç yürüteceğiz.” diye konuştu.

Twitter, son günlerde sosyal medya platformlarında dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek için bazı paylaşımlarının altına eklediği “bilgiyi doğrulama” etiketini, salı günü Trump’ın California eyaletindeki “uzaktan oylama” konusunda attığı tweetlere de uygulamıştı.

Platformda 80 milyondan fazla takipçisi olan Trump ise Twitter’ı ifade özgürlüğünü kısıtlamak ve seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı.

Trump, çarşamba sabahı yaptığı Twitter paylaşımında ise “Bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı.

TWITTER, TRUMP’IN PAYLAŞIMINA “ŞİDDETİ ÖVÜCÜ” ETİKETİ KOYDU

Twitter, başkanlık kararnamesini imzalamasından saatler sonra Twitter’dan Trump’a karşı bir hamle daha geldi.

Minneapolis kentinde siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu ölmesi konusunda bir paylaşımda bulunan Twrump’ın twitine Twitter “şiddeti övücü” etiketi koydu.

Minneapolis kentinde “lider eksikliği” olduğunu savunan Trump, “Ya çok zayıf radikal solcu Belediye Başkanı Jacob Frey, elini çabuk tutup şehri kontrol altına alır ya da ben Ulusal Muhafızları gönderip, işimi hallederim.” ifadesini kullandı.

Şiddet olaylarına karışan göstericilere de yüklenen Trump, “Bu eşkıyalar, George Floyd’un anısını kirletiyor ve ben bunun olmasına izin vermem. Az önce Minnesota Valisi Tim Waltz ile konuştum ve ordunun her şekilde yanlarında olduğunu söyledi. Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir. Teşekkür ederim” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP’IN PAYLAŞIMININ RETWEET VE BEĞENİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Twitter, 2 parçadan oluşan paylaşımın ikinci kısmına şu uyarıyı yazdı: “Bu twit şiddeti överek Twitter Kuralları’nı ihlal ediyor. Ancak Twitter bu twitin ulaşılabilir olmasına kamu yararı olabileceği için izin veiyor” diye yazdı.

Twitter, ayrıca Twump’ın paylaşımının beğenilmesine (like) ve retweet edilmesine de izin vermedi. Sadece bir yorum ile retweet edilmesine izin verdi.

Twitter, Trump’ın paylaşımının retweet edilmesinin ve beğenilmesinin Twitter kurallarını ihlal edeceğini ancak buna bir yorumla paylaşılmasına izin verilebileceğini ifade etti.

Twitter Trump’a karşı geri adım atmıyor: Uygulamaya devam edeceğiz

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder