30 Mayıs 2020 Cumartesi

Barolardan AKP’nin çoklu baro sistemine karşı Ankara’ya çıkarma

İktidarın ‘çoklu baro, nispi temsil’ tekliflerine karşı barolar, Ankara’da toplanmaya hazırlanıyor. Hafta başında siyasi parti liderleriyle görüşecek baro yöneticileri, düzenlemeden vazgeçilmesini talep edecek.

BOLD – AKP’nin Avukatlık Kanunu’nda değişikle kendilerine müdahale yolunu açan çoklu baro, nispi temsil önerilerine karşı barolar, başkentte toplanacak. Hafta başı liderlerle görüşecek baro yöneticileri düzenlemeden vazgeçilmesini isteyecek. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, yargının savunma ayağının da çökertilmeye çalışıldığını belirtiyor. Dünyada böyle bir sistem bulunmadığını söyleyen İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, öneriyi ‘baroları susturma girişimi’ diye tanımlıyor. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise ‘FETÖ projesi’ iddiasını ortaya attığı çoklu baro sistemi için “Baroları bölmek, parçalamak ve yönetmek istiyorlar” ifadesini kullanıyor.

ADALET BAKANLIĞI VE AKP GRUBU TASLAK ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Haziran’da mesaiye başlayacak Meclis’te, öncelikle ele alınacağı beklenen teklif ‘örgütlenme özgürlüğü ve hakkına aykırı’lık gerekçesi üzerine bina edilecek. Adalet Bakanlığı ve AKP grubunca çalışılan taslakla Avukatlık Yasası’nda değişiklik yapılacak. Avukat sayısı binden 2 bine kadarki şehirlerde en az 500, 2 bin 1’den 4 bine kadarkilerde en az 750, 4 bin 1’den 10 bine kadarkilerde en az bin, 10 bin üzerindeyse en az 2 bin üye kaydı halinde, o ilde birden fazla baro kurulabilecek. Alternatif baroya üye avukata, geçiş yaptığı yerde 4 yıl kalma şartı getirilecek.

BAROLAR SÜRECE DAHİL EDİLMEMEKTEN ŞİKAYETÇİ

Ankara, İstanbul ve İzmir gibi çok sayıda avukata sahip baroların etkinliğini azaltacak düzenlemeye, başta Türkiye Barolar Birliği (TBB), 80 baro karşı çıkıyor. Sürece dâhil edilmediklerini kaydeden barolar, değişikliğe karşı 1 Haziran Pazartesi Ankara’da toplanacak. Siyasi parti liderleri ile de bir araya gelmeyi planlayan avukatlar, kanun değişikliğinden vazgeçilmesini isteyecek.

FEYZİOĞLU’NUN KOLTUĞUNU KORUMASI İSTENİYOR

Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ise süreçle ilgili şu noktaya dikkat çekti: İktidarın hukuksuz uygulamalarına baroların ses çıkarmaması, yaklaşan TBB seçimlerinde Metin Feyzioğlu’nun koltuğunu koruması isteniyor. Baroları parçalayarak, gücünün önüne geçilecektir. Antidemokratik uygulamalara müdahale eden baroların sesi kesilecek, bundan toplum zarar görecek.”

AKP’li Kuzu milletin değil mafyanın vekilliğini yapmış

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder