30 Mayıs 2020 Cumartesi

Merkez Bankasından işsizlik ve batık kredi uyarısı

Salgının yol açtığı belirsizlik ortamının, yatırımları bir süre erteleyebileceğinin öngörüldüğünü açıklayan Merkez Bankası, salgının istihdam piyasasını olumsuz etkilemesiyle işsizlikte yaşanacak artışın takip eden dönemde tahsili gecikmiş alacaklara yansımalarının olmasını beklendiğini açıkladı.

BOLD – Salgın nedeniyle artacak işsizliğin batık kredileri ifade eden tahsili gecikmiş alacakları büyütmesini bekleyen Merkez Bankası, salgının etkilerinin yılın ikinci yarısına uzamasının, varlık kalitesi, banka kârlılıkları ve sermaye yeterliliği üzerinde risk oluşturabileceğine dikkat çekti.

BELİRSİZLİK PİYASALARDAKİ OYNAKLIĞI ARTIRDI

Merkez Bankası, yayımladığı yılın ilk “Finansal İstikrar Raporu” ile Kovid-19 salgını ortamında finans sisteminin durumunu ortaya koydu. Raporda salgına ilişkin gelişmeler ve belirsizliklerin küresel risk iştahının gerilemesine, uluslararası piyasalarda oynaklığın artmasına ve küresel finansal koşulların sıkılaşmasına neden olurken bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden yüksek miktarda portföy çıkışları yaşandığı vurgulandı. Raporda düşük seyreden finansman maliyetlerinin, sunulan teşvikler ve alınan politika önlemlerinin gelecek dönemde kredi büyümesini desteklemeye devam edeceği değerlendirildi.

TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR ARTABİLİR

Bütçe açığının özellikle yılın ikinci çeyreğinde belirgin olmak üzere artacağının öngörüldüğü belirtilen raporda, cari işlemler hesabının bu yıl ılımlı bir seyir izleyeceği ve yılın ikinci yarısında dış finansman ihtiyacı oluşturmayacağı öngörüldüğü ifade edildi. Salgının etkilerinin yılın ikinci yarısına uzaması, varlık kalitesi, banka kârlılıkları ve sermaye yeterliliği üzerinde aşağı yönlü risk oluşturabileceği belirtilen raporda, salgının yol açtığı belirsizlik ortamının, yatırımları bir süre erteleyebileceğinin öngörüldüğü açıklandı. Raporda salgının istihdam piyasasını olumsuz etkilemesiyle işsizlikte yaşanacak artışın takip eden dönemde tahsili gecikmiş alacaklara yansımalarının olması beklendiği kaydedildi.

AİHM’in yeni Başkanı Spano’dan 15 Temmuz davalarına ilişkin Anayasa Mahkemesi açıklaması

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder