28 Mayıs 2020 Perşembe

Adli hükümlülerin salıverilmesi sonrası kadına şiddet patladı

Düşünce suçlarını kapsam dışı bırakan, 90 bin adli hükümlüyü cezaevinden çıkaran infaz yasası sonrası kadınlara yönelik şiddet arttı. İnfaz düzenlemesi sonrası 20 gün içerisinde Alo 183’e şiddeti mağduru 2 bin 506 kadın başvuru yaptı.

BOLD – İnfaz düzenlemesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 20 gün içinde kadına şiddetin de yer aldığı 2 bin 506 başvuru yapıldı. Başvurularda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep listenin başında yer aldı.

KADINA ŞİDDET RİSKİ ARTTI

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, infaz düzenlemesinde kadına şiddet faillerinin de tahliye edildiğine, bu durumun kadına şiddet riskini artırdığına dikkat çekti. Karaca konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verirken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne de (CİMER) sorular yöneltti.

EN ÇOK BAŞVURU İSTANBUL’DAN

CİMER’den gelen yanıtta, infaz düzenlemesinin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından 15 Nisan – 5 Mayıs dönemini kapsayan 20 günlük dönemde Alo 183 hattına 2 bin 506 başvuru yapıldı. Başvurular sırasıyla en fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Gaziantep’ten oldu. Karaca’nın şiddet mağduru kadınlarla ilgili infaz düzenlemesinin ardından salıverilen failler hakkında bilgilendirme yükümlülüğünün zamanında yerine getirilip getirilmediği konusundaki sorusu ise yanıtsız kaldı.

FAİLLE MAĞDURLAR AYNI EVDE KALIYOR

Karaca’nın, faille mağdurun aynı evde kalmak zorunda olması gözetilerek özel tedbirler alınıp alınmadığı, salıverilen faillerin sayısı ve illere göre dağılımının ne şekilde gerçekleştiği, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yıl başında çıkarılan genelgenin etkin uygulanıp uygulanmadığı, sığınma evlerine yerleştirilen kadın sayıları gibi sorularına da yanıt verilmedi.

BAKANLIK ÖNLEM ALMADIĞINI İTİRAF ETMEKTE ZORLANIYOR

Karaca, sorularına yanıt verilmemesini, “Bakanlık ya veri tutmuyor ya almadığı önlemleri itiraf etmekte zorlanıyor. Saraydan gelen talimatları uygulamak için yarışa girenler kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesinde etkin ve somut adım atmıyor” dedi. Bakanlığın şiddetle ilgili doğrudan bir özel hattı olması gerektiğini vurgulayan Karaca, “Bakanlık, şiddet nedeniyle bu hattı arayan kadınların illerinde Emniyet, Jandarma, Bakanlık ilgili birimlere yönlendirildiklerini söylüyor” dedi.

 

27 Mayıs koronavirüs bilançosu: Ölenlerin sayısı 4.431’e yükseldi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder