Almanya Dışişleri Bakanlığı, beş yıl önce Federal Meclis’in internet ağına düzenlenen siber saldırı nedeniyle Rusya’ya sert bir nota verdi. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) de Rusya kaynaklı siber casusluk faaliyetlerine karşı özel şirketleri ve devlet kurumlarını uyardı.
BOLD – Almanya Dışişleri Bakanlığı, beş yıl önce Federal Meclis’in internet ağına düzenlenen siber saldırı nedeniyle Rusya’ya sert bir nota verdi. Saldırının arkasında Rus askeri istihbaratının olduğu sanılıyor. Berlin’deki Rusya Büyükelçisi Sergey Neçayev, beş yıl önce Alman Federal Meclisi’ne düzenlenen siber saldırı ile ilgili olarak bugün Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Neçavey’e Rusya kaynaklı olduğu düşünülen saldırıyla ilgili “en sert notanın” verildiği ifade edildi.
Notanın Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteaşarı Miguel Berger tarafından verildiğini ve Berger’in siber saldırıyı “en sert şekilde” kınadığını belirten Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “olayın baş şüphelisinin saldırının düzenlediği sırada Rus askeri istihbarat servisi GRU mensubu olduğuna ilişkin güçlü işaretler tespit edildiğini” kaydetti.
RUS VATANDAŞI BADİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI
Olayla ilgili olarak Federal Savcılığın başlattığı soruşturmanın devam ettiğine dikkat çeken sözcü, Rus büyükelçiye “savcılığın Rus vatandaşı Dmitri Badin hakkında 5 Mayıs 2020 tarihinde yakalama kararı çıkardığı ve saldırının sorumlularına AB’nin siber yaptırım rejiminin uygulandığı” bilgisinin de verildiğini aktardı.
Sözcü, Badin’in APT28 adlı bir Rus hacker grubunun bir üyesi olarak Federal Alman Meclisi’ne 2015 yılının Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenen siber saldırılardan birincil derecede sorumlu tutulduğu ifade ederek yakalama kararının “isimleri şimdiye belirlenmemiş kişilerle birlikte yabancı bir gücün gizli servisi için Federal Almanya Cumhuriyeti’ne karşı gizli istihbari faaliyetlerde bulunmak” suçlamasına dayandırıldığını belirtti.
ALMANYA’YA KARŞI SİBER SALDIRILAR
Siber saldırı ile ilgili olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel de Rusya’ya uyarılarda bulunmuştu. Merkel, siber saldırı ile ilgili olarak Rusya’ya yönelik ağır suçlamaların söz konusu olduğunu belirterek bunun sonuçları olacağını söylemişti.
Almanya’da 2015 yılında Federal Alman Meclisi’ne yapılan saldırı sonrası meclisin IT sistemi değiştirilmek zorunda kalmıştı. Şubat ayında kamuoyuna yansıyan siber saldırı ise Alman Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarını hedef almıştı. Alman güvenlik makamları saldırıdan, arkasında yine Rus istihbaratının olduğundan şüphelenilen bir hacker grubunu sorumlu tutmuştu.
NSA’DEN SİBER CASUSLUK UYARISI
ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) Perşembe günü bazı özel şirketleri ve bunların ortağı olan devlet kurumlarını Rusya’nın sanal bilgisayar korsanlığı operasyonuna karşı uyardı.
Uyarıda bilgisayar korsanlarının özel bir müdahale tekniği aracılığıyla çoğunlukla sanayi firmaları tarafından bilgisayar altyapısını yönetmek için kullanılan operasyon sistemlerini hedef aldıkları belirtildi.
NSA’in siber güvenlik işbirliği merkezi müdürü Doug Cress, ‘‘Bu aktif şekilde suistimal edilen bir zafiyet. Bunun geniş ölçekte siber güvenlik çevreleri tarafından dikkate alınmasını istiyoruz’’ dedi.
NSA, bilgisayar korsanlığı faaliyetinin Rus askeri istihbaratı GRU’ya bağlı Özel Teknolojiler Ana Merkezi ile doğrudan bağlantılı olduğunu kaydetti.
medyaboldRus medyası: Türkiye Libya’ya hava köprüsü kurdu, askeri nakliye uçakları uçuyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder