29 Mayıs 2020 Cuma

Merkez Bankasından büyük belirsizlik uyarısı

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu’nda, toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek olduğuna dikkat çekilerek salgınla mücadele kapsamında alınan ekonomik tedbirlerin reel kesimin nakit akışındaki olumsuz etkileri azaltacağı vurgulandı.

BOLD – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’nu açıkladı. Raporda, koronavirüs salgınının küresel büyüme görünümünü belirgin ölçüde zayıflattığına dikkat çekilerek, toparlanmaya ilişkin belirsizliklerin yüksek seyrettiğinin altı çizildi.

YÜKSEK MİKTARDA PORTFÖY ÇIKIŞLARI OLDU

Salgına ilişkin gelişmeler ve belirsizliklerin küresel risk iştahının gerilemesine, uluslararası piyasalarda oynaklığın artmasına ve küresel finansal koşulların sıkılaşmasına neden olduğu belirtilen raporda, “Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden yüksek miktarda portföy çıkışları gerçekleşmiştir. İktisadi faaliyet, koronavirüs salgınının dış ticaret, turizm ve iç talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başlarken; enflasyon beklentileri, toplam talep koşulları ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir” denildi.

PARA BASIMI VE FAİZ İNDİRİMİ SALGININ ETKİLERİNİ SINIRLADI

Salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması için alınan tedbirlere de yer verile raporda, “Uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir. Hanehalkı borçluluk oranı, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altındaki seyrini sürdürmekte, reel sektörün yabancı para borçluluk oranındaki ve yabancı para açık pozisyonundaki gerileme devam etmektedir. TCMB tarafından atılan kapsamlı likidite adımları ve yapılan faiz indirimleri, salgının finansal koşullara olumsuz etkilerini sınırlamış, borçlanma maliyetleri gerilemiştir” denildi.

YENİ KREDİ PAKETLERİNİN İŞARETİ VERİLDİ

Kredilerde 2019 yılının son çeyreğinden itibaren bireysel kredilerle başlayan toparlanmanın, TL cinsi ticari krediler öncülüğünde sürdüğü vurgulanan raporda, “Düşük seyreden finansman maliyetleri, sunulan teşvikler ve alınan politika önlemlerinin önümüzdeki dönemde kredi büyümesini desteklemeye devam edeceği değerlendirilmektedir. Süregelen kredi büyümesi ve son dönemde atılan adımlarla desteklenen aktif kalitesi görünümünün, küresel gelişmeler ve yurt içi iktisadi faaliyetin seyrine göre şekillenmesi beklenmektedir. Bankaların güçlü sermaye yapısı ve likidite tamponları sektörün risklere karşı dayanıklılığını desteklemektedir” denildi.

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesinin en fazla ziyaret ettiği ülke Türkiye

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder