27 Haziran 2020 Cumartesi

Havalar serin gidince karpuz fiyatları düştü

Türkiye genelinde havaların serin gitmesi sonucu karpuz tüketimi azaldı. Bunun sonucunda daha önce tarlada 2.5 liradan kiradan satılan karpuzun kilosu 1 TL’ye kadar geriledi. Çiftçiler fiyatların daha da düşmemesini umuyor.

BOLD – Çukurova yöresinin önemli ürünlerinden olan, tadı, aroması ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun hasadı devam ediyor. Türkiye’nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin yapıldığı Adana’da, karpuz fiyatları tüketimin havaların serin gitmesi nedeniyle 1 liraya kadar düştü.

ADANA KARPUZDA MARKA ŞEHİR HALİNE GELDİ

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’nin Çin’den sonra en fazla karpuz üreten ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin Adana’da gerçekleştirildiğini belirten Doğru, “Türkiye’de ilk Adana karpuzu hasat edilir. Adana’da, Akdeniz kıyısındaki Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde ilk hasat mayısın ortasından itibaren başlar, temmuz sonuna kadar hasat sürer. İlk hasadın kentte yapılması nedeniyle Adana, karpuz açısından marka şehir haline gelmiştir” dedi.

AŞIRI YAĞIŞLAR VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Geçen seneye göre karpuz ekim alanında azalış olduğunu ifade eden Doğru, “Geçen yıl 123 bin dekar alanda 867 bin ton karpuz yetiştirilmişti. Bu sene yaklaşık 110 bin dekar ekim alanı, 800 bin tonun biraz altında rekolte bekliyoruz. Kış aylarındaki aşırı yağışlar, baharda seraların açıldığı dönemde dolu ve sağanaklar sebebiyle verimde biraz düşüş tahmin ediyoruz” dedi. Diğer bölgelerde ürün hasadının başlamasına karşın tarlada karpuz fiyatlarının 1 TL’den satılmaya devam ettiğini belirten Doğru, “İnşallah sezon sonuna kadar böyle devam ederse üreticimiz emeklerinin karşılığını alacak” dedi.

BM’den cemaat soruşturmaları kararı: Tutuklamalar keyfi, gecikmeksizin serbest bırakın!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder