25 Haziran 2020 Perşembe

Normalleşme ile sanayi üretimi toparlanmaya başladı

Korona döneminde büyük düşüş yaşanan imalat sanayii toparlanmaya başladı. Nisan ayında imalat sanayiinde yüzde 61.6’ya düşen kapasite kullanım oranı, haziran ayında yüzde 66’ya yükseldi.

BOLD – Ekonomik sorunlara eklenen Kovid-19 salgınından büyük yara alan ve geçen nisan ayında yüzde 33.3 üretim kaybı yaşayan imalat sanayiinde, normalleşme ile birlikte hareketlenme başladı.

İMALAT SANAYİİNDEKİ TOPARLANMA HIZLANDI

Merkez Bankası tarafından haziran ayıyla ilgili dün açıklanan kapasite kullanım oranı imalat sanayiindeki toparlanmayı ortaya koydu. İmalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 3.4 puan artarak yüzde 66’ya çıktı. Kapasite kullanım oranı nisanda en düşük seviyeye inerek yüzde 61.6, mayısta ise yüzde 62.6 olmuştu. Ayrıca haziranda mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 3.1 puan artarak yüzde 65.8 oldu.

EN BÜYÜK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİM MALLARINDA

Önceki aya kıyasla haziran verilerinin detaylarına bakınca, en önemli kapasite kullanım oranı artışının “dayanıklı tüketim malları”nda olduğu görülüyor. Kapasite kullanım oranı yüzde 45.3’ten yüzde 62.6’ya çıktı. Kapasite kullanım oranı, “tüketim malları”nda yüzde 56.3’ten yüzde 62.4’e, “dayanıksız mallar”da yüzde 58.4’ten yüzde 62.4’e, “ara mallar”da yüzde 64.5’ten yüzde 67’ye ve “yatırım malları”nda yüzde 64.6’dan yüzde 67’ye yükseldi.

Yasin Ugan 7 ay boyunca gördüğü işkenceleri mahkemede anlattı avukatını da azletti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder