27 Haziran 2020 Cumartesi

Orman içine tesis inşasının yolu açılıyor

AKP milletvekilleri imzalı torba teklife göre odun dışı ürünler işleneceği gerekçesi ile orman içine tesis kurulabilecek. Ürün işlenmesinde ortaya çıkacak atıkların ormana zarar vereceğine dikkat çekiliyor.

BOLD – İktidarın Meclis’e sunduğu ve gelecek hafta komisyonda ele alınacak ‘Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ genişletiliyor. Ormanlara kurulabilecek tesislere yenileri ekleniyor. Orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına izin veriliyor. Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve orman alanlarında üretilen odun dışı ürünlerin mamul veya yarı mamul işlenmesi amacıyla tesis kurulabiliyor. Tesisler 29 yıla kadar işletilebiliyor. Bu sürede kullanım bedeli Orman Genel Müdürlüğü’nce alınacak. Ancak tesis için verilen saha 2 yılda işletmeye alınmazsa verilen izin iptal edilecek.

KANUNUN 18’İNCİ MADDESİ 2 YIL ÖNCE DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberinde AKP’nin, Orman Kanunu’nda şimdiye değin birçok değişiklik yaptığına işaret edildi. 2018’deki değişiklikle yasanın 18’inci maddesinin şöyle düzenlendiği aktarıldı: “Devlet ormanlarında; arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, tarihi eserlerin restorasyonu ve korunması için gerekli tesislere, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına ve göl, baraj ve deniz yüzeyinde yapılan balık üretimi için karada yapılması mecburi tesislere ve yeraltında depolama alanı kurulmasına Orman Genel Müdürlüğü’nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilir.”

SAVUNMA SANAYİ BAŞKANLIĞI’NA DA İMKAN VERİLİYOR

Son değişiklik teklifi ile belirtilen tesisleri izin almadan kuranlarla mantar-tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapanlara hapis ve para cezası öngörülüyor. Öneri gerekçesinde bu tesislerin ‘bozuk orman alanlarında’ kurulacağı savunuldu. Ancak değişikliği planlanan Orman Yasası 18’inci maddesinde ‘bozuk orman alanı’ değil ‘Devlet ormanları’ ibaresi yer alıyor. Öte yandan öneriyle Savunma Sanayi Başkanlığı’na ormanlık alanlarda müdafaa amaçlı tesis ve bunların müştemilatlarını kurma izni veriliyor. Karşılığında herhangi bir bedel de talep edilmiyor.

AKP bürokratına 2 günde iki üst düzey görev!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder