25 Haziran 2020 Perşembe

Kazım Koyuncu “haydi gidelim” diyeli 15 yıl oldu

Arkasında büyük bir hayran kitlesi bırakarak genç yaşta hayata veda eden “Şair Ceketli” çocuk lakaplı Kazım Koyuncu aramızdan ayrılalı 15 yıl oldu.

BOLD– Toplumsal meselelere duyarlılığı, Karadeniz müziğine getirdiği yeni yorum, Trabzonspor sevgisi ve hüzün kokan şarkılarıyla milyonlarca seveni olan Kazım Koyuncu’nun kısa yaşamı dopdolu geçti.

MÜZİKLE GEÇEN ÇOCUKLUK

Kazım Koyuncu, 7 Kasım 1971’de Artvin’in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy’de Cavit Bey ve Hüsniye Hanım’ın 6 çocuğundan 5’incisi olarak hayata gözlerini açtı. Çocukluğu babaannesinden masallar ve yurt dışında da tanınan Arhavili ünlü kemençe ustası “Kemençeci Yaşar” olarak bilinen Yaşar Turna’dan türküler dinleyerek geçti. Müziğe ortaokul yıllarında babasının aldığı mandolinle başlayan Koyuncu, bu dönemde sıkı bir Trabzonsporlu oldu.

1989’da İstanbul Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’ne yerleştiyse de müziğe olan tutkusu ağır bastığından öğrenciliği pek parlak geçmedi. 1992’de Ali Enver’le birlikte “Dinmeyen” isimli müzik gurubunu kurarak profesyonel müziğe adım attı. Koyuncu yıllar sonra kaymakam olmayı değil de müzisyenliği tercih etmesini “Sonunda soru işareti olan yolu tercih ettim.” diyerek açıkladı.


KISA AMA DOPDOLU MÜZİK YOLCULUĞU

1993’te “Zuğaşi Berepe” adında bir grup kuran Koyuncu daha önce kurduğu “Dinmeyen” grubuyla çalışmalarına da devam etti. Yeni grubuyla 1995’te yayınladığı ilk albümü “Va Mişkunan” (Bilmiyoruz) müzikseverler tarafından çok beğenildi. Bu ilk albümü “Dinmeyen” grubuyla 1996’da “Sisler Duvarı” ve “Zuğaşi Berepe” grubu ile yine 1996’da “İgzas” takip etti. Grup bu albümden sonra yollarını ayırdı.

Karadeniz müziğini rock tınılarıyla birleştiren Koyuncu’nun ilk kişisel albümü “Viya!” ise 2001’de müzikseverlerle buluştu. Bir yıl sonra çekilen ve o dönem en çok izlenen dizilerden olan “Gülbeyaz”a yaptığı müzikler ise Koyuncu’ya asıl tanınırlığını getirdi. Tüm Türkiye’de konserler veren sanatçı ikinci albümü “Hayde”yi 2004’te çıkardı.

HA KANSER HA KONSER

Müzik yolculuğunun daha başarında sayılabilecek bir yaşta kanser teşhisi konduğunda 2004’ün aralık ayıydı. Doktorları aksini tavsiye etse de Koyuncu konserlerine devam etti. Son konserini 4 Şubat 2005’te Taksim’de Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde veren Koyuncu’nun o gün söylediği “Ha kanser ha konser” sözleri akıllarda kaldı.

Türkçenin yanı sıra Hemşince, Lazca ve Gürcüce şarkılar ve türküler de söyleyen Kazım Koyuncu 25 Haziran 2005’te aramızdan ayrıldığında sadece Karadeniz bölgesinde değil, bütün Türkiye’de milyonlarca üzgün kalp bıraktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder