26 Haziran 2020 Cuma

Trump’ın sığınmacıları hızla sınır dışı etme yetkisine Anayasa Mahkemesinden onay

ABD Anayasa Mahkemesi, Başkan Donald Trump yönetiminin sığınmacılar ve kayıt dışı göçmenleri kısıtlı bir yasal süreçle hızlı bir şekilde sınır dışı etmesinin önünü açan bir karar aldı.

BOLD – ABD’de Anayasa Mahkemesi Trump yönetiminin sığınmacılar ve kayıt dışı göçmenleri kısıtlı bir yasal süreçle hızlı bir şekilde sınır dışı etmesinin önünü açan bir karar aldı. Kararı eleştiren liberal hakimler, yönetime sınır dışı etme prosedürlerinde ‘kontrolsuz’ yetki verildiğini savunuyor.

Anayasa Mahkemesinin Perşembe günü sonuca bağladığı dava, Trump yönetimince açılan bir temyiz davasında alt mahkemenin aldığı kararla ilgiliydi.

Bir alt mahkeme, Trump yönetimi tarafından ‘hızlandırılmış sınır dışı’ prosedürleri çerçevesinde ülkeden çıkarılmak istenen bir Sri Lankalı sığınmacının, iltica talebinin hükumet tarafından nasıl ele alındığının mahkemede incelenmesi hakkına sahip olduğuna hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesinin 9 hakiminden 7’si, Sri Lankalı sığınmacının bu yasal sürece tabi tutulmadan hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesinin Anayasa’ya aykırı olmadığını savundu. Mahkemenin dört liberal hakiminden ikisi, Sonia Sotomayor ve Elena Kagan karara karşı çıktı.

Liberal hakimlerden Sonia Sotomayor, karara karşı savunma metninde, böylesi bir kararın yönetime göçmenleri sınır dışı etme konusunda ‘kontrolsuz’ yetki vereceğini belirtti ve “ABD birçok kez, baskı ve zulümden kaçanlara sığınak sunmaya kararlı olduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

ABD’de Yüksek Mahkeme’den Trump’ı kızdıran ‘göçmen’ kararı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder