27 Haziran 2020 Cumartesi

Vatandaşların büyük bölümü harcamalarını kıstı

Yapılan bir araştırma vatandaşların ekonomideki belirsizlikler nedeniyle harcamalarını kıstığını ortaya koydu. Vatandaşların büyük kısmı salgın sonrası normalleşmenin erken yapıldığını düşünüyor.

BOLD – Uluslararası danışmanlık şirketi Ipsos’un yaptığı araştırmaya göre, vatandaşlar ekonomik belirsizlikler nedeniyle tüketimlerini ciddi oranda azalttı. Vatandaş, salgın sonrası normalleşme adımlarının erken atıldığı görüşünde.

VATANDAŞ HARCAMALARDAN KISTI

Ipsos, “Koronavirüs Salgını ve Toplum” araştırmasını yayınladı. 12-18 Haziran tarihleri arasında online olarak yapılan görüşmelerde, 800 kişiye ulaşıldı. Sözcü’nün haberine göre araştırmada salgının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri bireylerin alışveriş davranışlarına da yansıdı. Vatandaşlar, yüzde 80 gibi oldukça büyük bir oranda bu dönem daha az harcama yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

İŞLETMELER ERKEN AÇILDI

Araştırmada, normalleşme takvimi kapsamında geçici olarak faaliyetine ara verilen işletmelerin tekrar açılmasına dair iki temel yaklaşıma ilişkin vatandaşların görüşü soruldu. Buna göre her 10 kişiden yaklaşık 6’sı ekonominin daha uzun sürede toparlanması anlamına gelse dahi salgınla mücadelenin birinci öncelik olması gerektiğini ve bu nedenle işletmelerin açılmasını erken bulduklarını belirtti.

EN ÇOK YEME-İÇME SEKTÖRÜ ETKİLENECEK

Ipsos’un araştırmasına göre, genel kamuoyu en çok yeme içme (yüzde 72) ve konaklama (yüzde 67) sektörlerinin salgından olumsuz etkileneceğini öngörüyor. 2019 yılında turizm gelirini bir önceki yıla göre yüzde 17 artışla kapatan Türkiye için bu yıl turizm açısından zor bir yıl olacak. Salgının risk oluşturduğu diğer bir alan ise yüz yüzeye ara verilip uzaktana geçiş yapılan eğitim sektörü. Vatandaşların yüzde 66’sı önümüzdeki dönem olumsuz etkilenecek ilk 3 sektör arasında eğitim sektörünü belirtti.

Gazeteci Tuncer Çetinkaya: İşkencecilerimi tanıyorum, yargılanacaklar!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder