27 Haziran 2020 Cumartesi

‘Z Kuşağı’ özgürlük ve adalet için sandıkta hesap soracak

Z Kuşağı’nın AKP öfkesi büyüyor. Anket şirketleri, 2000 yılından sonra doğanların gelecek kaygılarını ve hukuksuz uygulamaları nedeniyle eleştirdikleri iktidara yönelik tepkilerini analiz etti.

BOLD – Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tarihinin önce ertelenmesi daha sonra ise turizm bahane edilerek erkene alınması Z Kuşağı’nı kızdırdı. Birgün gazetesinden Mehmet Emin Kurnaz’ın haberine göre YKS’ye giren gençler, Erdoğan’ın katıldığı yayında “Oy moy yok, sandıkta görüşürüz” diyerek 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göndermede bulundu. Konu sosyal medyada gündem oldu. Anket şirketleri gençlerin nabzını tuttu.

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz: “Yeni nesil gençlik oldukça seküler bir yaşam biçimini benimsiyor. Gençlerin iktidara olan tepkisinin asıl nedeni iş bulamama sorunu, iş bulsalar bile elde ettikleri geliri özgür bir şekilde harcayamama kaygısı. AKP 2010’dan sonra gençler için hiçbir şey söylemez olduğu gibi bu gençlerin nezdinde de hiçbir şey ifade etmeyen bir parti konumuna geldi. 40 yaş üzerine milliyetçilik ve din belli oranda etki ediyor ancak 30 yaş altı için hiçbir şey ifade etmiyor. Özellikle Z Kuşağı için AKP’nin baskıcı, topluma ödevler veren söylemleri hiçbir şey ifade etmediği gibi bir de nefret figürü haline geliyor. Çünkü AKP bu kuşağın yaşam tarzını kendisi için bir tehdit olarak gördüğünü alenen ortaya koyuyor.”

SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı: “Dünyayı birçok pencereden takip edebilen bu gençler, özgürlüklerine yönelik en küçük müdahale hissettiklerinde büyük bir tepki potansiyeli barındırıyor. Bugün siyaset muhafazakar-seküler ya da Atatürkçü ikileminde ilerliyor. Bugün gençlik içinde MHP’ye yönelimli gençlerin bile Cumhurbaşkanlığı ya da İBB Başkanlığı seçimlerinde muhalefetin adaylarına yönelebildiğini gördük. Bu gençler genel olarak muhalefetteki partileri daha özgürlükçü buluyorlar. Bugün sosyal medya yasaklamaları gündeme geliyor, hükumetin böyle yasaklamalarla ilerlemesi imkânsız.”

‘Z – Bir Kuşağı Anlamak’ kitabının yazarı, araştırmacı Evrim Kuran: “Dünyanın her yerinde kaygılı olsalar da, bizde durum biraz daha katmerli. Ülkede tek tip bir Z kuşağı yok. Kutuplarının arası gitgide açılan mahalleler var. Ancak kaygıda ortaklar. Farklı mahallerinin çocuklarıyla yaptığımız araştırmalarda Türkiye’de yaşamak denince akıllarına ilk gelen çağrışımları sorduğumuzda aynı sözcükte buluştuklarını görüyoruz: ‘Zor.’ Milenyum çağı gençleri ile yaptığımız çalışmalarda uzun zamandır karşımıza çıkan önemli bir temel değer: ‘Adalet.’

TURİZM BAKANI’NA DERS VERDİLER!

Öğrencilerin sosyal medya hesabından AKP’ye ve Erdoğan’a “Oy moy yok” diyerek tepki göstermesinin ardından Saray kadrosu, halkla ilişkiler çalışması olarak Erdoğan’ı YKS’ye girecek öğrencilerle buluşturdu. Öğrencilerin tepkisi üzerine canlı yayına gelen yorumlar kapatıldı. Öte yandan YKS’nin ertelenmemesinin gerekçesi olarak turizmin gösterilmesi üzerine öğrenciler, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un otellerine internet üzerinden düşük puan ve kötü yorum protestosu başlattı. Protesto sonucunda Google Play’de Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’un puanı bir gecede 4,1’den 1,1’e düştü.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder