24 Temmuz 2020 Cuma

AB ile Balkan ülkeleri Avrupa’ya göçe karşı ortak platform kuruyor

Avrupa ülkeleri, Balkan rotası üzerinden gelen göçü azaltmak için yeni bir platform oluşturdu. Almanya İçişleri Bakanı Seehofer, platformun bir tür erken uyarı sistemi olacağını söyledi.

BOLD – Avrupa Birliği (AB) ile Balkan ülkelerinin aralarında bulunduğu 20 ülke, Avrupa’ya yasa dışı göçe karşı ortak mücadele etmek için yeni bir platform kurma kararı aldı. Amaç, sınır koruması, hızlı iltica prosedürleri ve izni olmayan göçmenlerin geri gönderilmesi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Perşembe günü bir araya gelen ve göçten en fazla etkilenen ülkelerin içişleri bakanları ile AB yetkilileri, doğu Akdeniz rotası üzerinden yasa dışı göçle mücadele için koordinasyon platformu kurulmasına karar verdi.

Bu platform sayesinde sınırların korunmasına ek olarak geldikleri ülkede kalma hakları bulunmayan göçmenlerin geri gönderilmesi ve iltica prosedürlerinin daha hızlı yapılması konularında ülkeler ve AB arasında koordinasyon sağlanması hedefleniyor.

Platformun merkezi Viyana olacak.

ALMANYA’YA GÖÇ PANDEMİ ÖNCESİ RAKAMLARA ULAŞTI

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, platform üzerinden ülkeler arasında kurulacak kuvvetli işbirliğinin “bir erken uyarı sistemi” görevi görebileceğini belirtti.

“Batı Balkan rotasında, koronavirüs pandemisi öncesindeki döneme benzer bir göçmen yoğunluğu gözlemliyoruz” diyen Seehofer, Almanya’ya günde 300 ile 400 arasında göçmenin geldiğini, bu rakamın pandemi öncesindeki seviyeye eşdeğer olduğunu belirtti.

AB Sınır Koruma Ajansı’nın (Frontex) verilerine göre Mayıs ayında Ege Denizi üzerinden Türkiye’den Yunanistan’a bin 250 göçmen geçti. Frontex bu rakamın, koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamalarının en fazla uygulandığı Nisan ayında kaydedilen göçmen geçişinin sekiz katı olduğunu belirtti.

Türkiye, idam ve işkence ihtimaline rağmen İranlı muhalifleri Tahran’a iade ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder