21 Temmuz 2020 Salı

AB’li liderler 750 milyar avroluk koronavirüs paketinde uzlaştı

Koronavirüs zirvesinde bir araya gelen AB üyesi 27 ülke lideri, zirvenin 5. gününde, 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma paketi üzerinde anlaştı.

BOLD- Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke lideri, yeni tip koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı düzenlenen zirvede bir ayara geldi. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen’nin de katıldığı zirveye, AB Konseyi Başkanı Charles Michel başkanlık etti. Hazırlanan kurtarma programı ve gelecekteki bütçe konusunda cuma gününden bu yana devam eden müzakerelerde liderler anlaşamamıştı. Zirvenin beşinci gününde AB üyesi 27 ülke lideri, salgının sonuçlarıyla mücadele için 750 milyar euro’luk ekonomik kurtarma paketi üzerinde anlaştı.

1 TRİLYONLUK BÜTÇE

Zirvede, koronavirüsün olumsuz etkilerine karşı hazırlan 750 milyar euroluk ekonomik kurtarma programının yanı sıra, 1 trilyon euroluk AB’nin 2021-2027’deki bütçesini belirleyecek ‘Çok Yıllı Mali Çerçeve’ taslağı da masaya yatırıldı.

Liderler, kurtarma programının boyutunu, içerisindeki hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak denetim mekanizmasıyla koşullarını ele aldı. AB’nin 2021-2027 dönemi bütçesini de müzakere eden liderler, bütçenin boyutunu, harcama alanlarını ve üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacaklarını tartıştı.

HİBE DEĞİL KREDİ VERİLSİN

AB üyesi Hollanda, Danimarka, İsveç ve Avusturya, hibe yerine ihtiyaç duyan AB ülkelerine “koşullu” biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini talep etti. Bu ülkeler, hibe verilmesi durumunda sıkı bir denetim mekanizması talep ediyor. Macaristan ve Polonya ise, AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasına karşı. Böyle bir tutum karşısında bütçe ve kurtarma programını veto etmeleri bekleniyor.

Liderlerin üzerinde anlaştığı kurtarma paketi, AB Konseyindeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayıyla hayata geçirilecek.

Demirtaş: Yanlarına Ağar ve Perinçek’i alıp ‘şok doktrini’ taktiği ile rejimi değiştirdiler

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder