23 Temmuz 2020 Perşembe

İzne çıkarılan işçiler bir yıl daha 1168 TL’ye razı olacak

İşten çıkarma yasağının 30 Haziran 2021’e kadar uzatılmasını öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla işveren istediği işçiyi ücretsiz izne çıkartabilecek. İzne çıkarılan işçilere, ayda sadece 1.168 TL nakdi ücret desteği sağlanacak.

BOLD – TBMM Genel Kurulunda, ‘İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin beş maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. Yapılan değişiklikle işten çıkarma yasağı 30 Haziran 2021’e kadar uzatıldı.

NORMALE DÖNEN İŞYERLERİNE TEŞVİK

Kabul edilen maddelere göre ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi teşvik edilecek. Buna göre, Kovid-19 salgını kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör iş yerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile nakdi ücret desteğinden yararlananların çalıştıkları iş yerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesi halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere üç ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

HAKSIZ DESTEK ALANLARA CEZA KESİLECEK

Kısa çalışmadan yersiz yararlanıldığının tespiti veya kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespitinin olumsuz sonuçlanması ya da nakdi ücret desteğinden yersiz yararlandığının tespiti halinde, iş yeri bu düzenleme kapsamında sağlanan destekten yararlanamayacak veya yersiz yararlanmış sayılacak. Destekten yersiz yararlanıldığının tespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilecek.

İZNE ÇIKARILANLARA 30 HAZİRAN 2021’E KADAR 1168 TL VERİLECEK

Kovid-19 salgını gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin uygulama süresini, üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için cumhurbaşkanına yetki veriliyor. Ayrıca, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, ilgili mevzuata göre yapılan her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri, fesih engelinin istisnaları arasına ekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemi, halka açlık, yoksulluk getirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder