24 Temmuz 2020 Cuma

Çin’den ABD’ye konsolosluk misillemesi: 72 saat süre var!

Çin ve ABD arasında konsolosluk krizi başladı. ABD, Çin’den Houston kentindeki konsolosluğunu kapatmasını istedi. Bunun üzerin Çin’den karşı hamle geldi. Ülkenin güneybatı kenti Chengdu’daki ABD konsolosluğunun kapatılması için 72 saat süre verildi.

BOLD – Dünyanın en büyük iki ekonomisi Çin ve ABD arasında ipler gerilmeye devam ediyor. Çin ve ABD arasındaki ilişkiler bu yıl ticaret, teknoloji alanlarında gerildi. Koronavirüs salgını nedeniyle ABD’nin Çin’i suçlaması ise gerginliği zirveye çıkardı.

Çin hükumeti Amerika Birleşik Devletleri’ne, ülkenin güneybatısındaki Çengdu (Chengdu) kentinde bulunan ABD Başkonsolosluğunu kapatma talimatı verdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 22 Temmuz’da Çin’in ABD’nin Houston kentindeki başkonsolosluğunun kapatılması talimatının ardından, Çengdu’daki ABD Başkonsolosluğunun lisansının iptal edildiği bildirildi.

Çin ABD’nin ani bir kararla Houston kentindeki konsolosluğunu kapatması sonrası ABD’ye misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı söz konusu kararı “ABD’nin mantıksız hamlesine karşı gerekli ve meşru bir cevap” olarak nitelendirdi.

ABD, salı günü başkonsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarının ardından Teksas eyaletinin Houston kentindeki Çin diplomatik misyonunun kapatılması talimatını vermişti.

POMPEO’DAN ÇİN’E SERT SÖZLER

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Houston Başkonsolosluğunun “casusluk ve fikri mülkiyet hırsızlığı merkezi” haline geldiğini, bu nedenle de burayı kapatma kararı aldıklarını söyledi.

Pompeo ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’i “çökmüş bir totaliter ideolojinin fanatiği” olarak nitelendirdi.

Pompeo, Çin konusunda ABD ile aynı noktada duran ülkelere yönelik olarak da “Dünyanın özgür milletleri olarak Çin Komünist Partisinin davranışlarına ilişkin daha yaratıcı ve iddialı yollar izlemeliyiz. Pekin yönetiminin eylemleri halklarımızı ve refahımızı tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Çin ile yapılan iş birliğinin diğerlerine benzemediğini söyleyen Pompeo, “Buna en iyi örnek Huawei. Huawei’ye masum bir telekomünikasyon firması gibi davranmayı bıraktık ve artık bu firmaya gerçek adıyla, ‘ulusal güvenlik tehdidi’ olarak hitap ediyor ve ona göre davranıyoruz” diye konuştu.

ÇİN’E KARŞI YENİ BİR İTTİFAK SİNYALİ

Pompeo, ‘’Nedeni ne olursa olsun Çin bugün sınırları içinde daha despot, sınırları dışında da özgürlüğe karşı daha saldırgan bir düşmanlık içinde. Başkan Trump’ın dediği gibi: Artık yeter’’ diye konuştu.

Yeni ittifak sinyali Hemen harekete geçilmediği taktirde, Çin Komünist Partisi’nin özgür ülkelerin inşa ettiği kurallara dayalı düzeni bozacağını ve özgürlükleri yavaş yavaş yok edeceğini söyleyen Pompeo gerekirse Çin’e karşı yeni bir ittifak kurulabileceğinin sinyalini verdi.

Büyük şirketlere çağrı: Zorla çalıştırılan Uygurların ürettiği parçaları almayın

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder