23 Temmuz 2020 Perşembe

Alman Bild gazetesi: Merkel, Türk-Yunan sıcak temasını önledi

Almanya Başbakanı Merkel, salı günü Türk ve Yunan liderlerle görüşerek iki ülke arasında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Meis Adası açıklarında çıkabilecek askeri anlaşmazlığın önüne geçti.

BOLD – Angela Merkel’in Türkiye ile Yunanistan arasında Ege ve Akdeniz’de doğalgaz arama ve kıta sahanlığı sorunu üzerinden çıkan gerginlikte bizzat devreye girdiği iddia edildi.

Bild gazetesinin haberine göre, Almanya Başbakanı Merkel 21 Temmuz salı akşamı Türk ile Yunan liderlerle görüşerek iki ülke arasında çıkabilecek askeri bir anlaşmazlığın önüne geçti.

18 TÜRK SAVAŞ GEMİSİ BÖLGEYE DOĞRU HAREKET ETTİ

Habere göre Merkel, iki ülkenin donanmalarına ait gemilerin Meis Adası açıklarında karşı karşıya gelmelerine kısa bir süre kala AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i arayarak iki ülke arasında arabulucuk yaptı.

Bild’in haberinde, Türk Deniz Kuvvetlerinin Marmaris Aksaz’daki üssünde yaşanan hareketlenme nedeniyle Yunan donanmasında alarm seviyesine geçildiği, bu kapsamda donanmadaki bütün tatiller iptal edildiği ve Yunanistan Genelkurmay Başkanı’nın tatilini yarıda keserek Atina’ya geri döndüğü de aktarıldı.

Gazetenin Yunan askeri çevrelerinden edindiği bilgiye göre, 18 Türk savaş gemisi de Salı akşamı Meis’e doğru yola çıktı ve iki NATO ülkesi arasında askeri bir çatışmanın olması an meselesiydi.

TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ BÖLGEDEN ÇEKİLDİ

Sıcak temas ve çatışma ihtimali üzerine Yunan Başbakan, Angela Merkel’i arayarak, durum hakkında bilgi verdi. Merkel bu konuşmanın ardından Erdoğan’ı arayarak, gerilimi yumuşatıcı bir adım atmasını istedi ve arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

Alman medyasına göre, Merkel’in Erdoğan’ı ikna etmesi sonrasında Türk savaş gemileri bölgeden geri çekildi.

AFP: Yunanistan Ege’ye donanmasını gönderdi, gemilerin “hazırlık seviyesi yüksek”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder