BDDK bankalardan, artan döviz yükümlülüklerinin neden olduğu kur riskine karşı koruma için spot değil vadeli döviz piyasasını kullanmalarını istedi. BDDK bu adımla, döviz alımlarının kur üzerinde yukarı yönlü baskı yapmasının önüne geçmeyi hedefliyor.
BOLD – Merkez Bankası’nın yabanca para mevduatlara uyguladığı zorunlu karşılık oranlarını artırdığını ve bankalardan 9,2 milyar dolar çekileceğini açıklamasının ardından kur şokuna karşı bir adım da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi. BDDK bankalardan, artan döviz yükümlülüklerinin neden olduğu kur riskine karşı koruma için spot değil vadeli döviz piyasasını kullanmalarını istedi. Bu kararla döviz alımlarının kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
KARARLAR KAMU BANKALARINDA DÖVİZ AÇIĞI SONRASI ALINDI
Bloomberg’ün haberine göre Dolar/TL uzun bir süredir 6,85 civarına demir atarken, kamu mevduat bankalarının döviz pozisyonu açığı 26 Haziran’da 6,7 milyar dolara ulaşmış ve yasal özkaynakları toplamına oranla yüzde 20’lik yasal sınırı aşmıştı. 17 Temmuz itibarıyla söz konusu açık 9 milyar 64 milyon dolar olurken, açığın yasak özkaynaklara oranı yüzde 28,1’e yükseldi. Bu durumun yanı sıra, Merkez Bankası 18 Temmuz’da yabancı para mevduatlar için uyguladığı zorunlu karşılık oranlarını 3’er puan yükseltmiş ve piyasadan 9,2 milyar dolar çekileceğini açıklamıştı.
BDDK’DAN “VADELİ PİYASADAN DÖVİZ ALIN” TAVSİYESİ
Tüm bu gelişmeler olurken, BDDK bir adım geldi. BDDK, artan döviz yükümlülüklerini hedge etmek (riske karşı koruma) için bankaların spot piyasayı değil vadeli döviz kontratlarını kullanmalarını istedi. Bu adımla yerleşiklerin döviz talebindeki artışın TL üzerinde oluşturduğu baskının kısmen hafifletilmesi hedefleniyor. TCMB rezervlerinin kullanılmasının yanı sıra kamu bankaları son aylarda döviz açık pozisyonlarını artırıp spot piyasada dolar satarak da TL’yi desteklemişti.
medyaboldLevent Gültekin: AKP kendine göre bir din yorumu yaptı ve bunu Müslümanlık diye pazarlıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder