22 Temmuz 2020 Çarşamba

Beyaz eşya üreticilerinden “zor günler” uyarısı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı Can Dinçer, yıl sonu için kesinlikle öngörü oluşturamadıklarının altını çizerek, “Zor bir yıl ve dönem bizi bekliyor. Çok temkinli olmak lazım” dedi.

BOLD – Salgın nedeniyle derinleşen ekonomik krizle birlikte beyaz eşya sektöründeki belirsizlik devam ediyor. Haziran ayında başlayan normalleşme adımlarıyla satışlar bir miktar artsa da yıl sonu için hâlâ öngörü yapılamıyor.

İKİNCİ DALGA BELİRLEYİCİ OLACAK

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, iç satışlar yılın ilk yarısında yüzde 4 büyüyerek 3.6 milyon adete çıkarken, ihracat yüzde 14 düşüşle 8.7 milyon adete indi. Toplam satışlar ise yüzde 9 daraldı. Satışlardaki yukarı eğilimin temmuz ve ağustosta sürmesini bekleyen sektörün yıl sonu performansında ise destekleyici tedbirlerin seyri, pandemide olası ikinci dalga ve ihracat pazarlarındaki toparlanma belirleyici olacak.

YIL SONU İÇİN ÖNGÖRÜ OLUŞTURAMIYORUZ

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Yıl sonu için kesinlikle öngörü oluşturamıyoruz. İkinci dalga… Çok zikzaklı bir dönem, zor bir yıl, zor bir dönem bizi bekliyor. Şu anda belki V şeklinde geri geldi, çok hızlı daraldı ve açıldı gibi gözüküyor ama konuşmak için çok erken. Çok temkinli olmak lazım” dedi.

MALİYET ARTIŞI SONRASI FİYATLAR AYARLANDI

Dinçer, girdi maliyetlerindeki artışın ciddi maliyet baskısı oluşturduğunu, artan maliyetlerin çok altında fiyat ayarlamaları yaptıklarına da dikkat çekti. Dinçer ihracata ilişkin “Ana pazarımız Avrupa’nın pandemiden ağır etkilenmesi nedeniyle ihracatımız özellikle mart-mayıs döneminde ciddi ölçüde daraldı. Ancak haziran ile birlikte ciddi bir toparlanma süreci başladı” dedi.

Pınar Gültekin’i öldüren cani tutuklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder