Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de dört gün süren zirvede koronavirüs salgınından en fazla zarar gören Güney Avrupa ülkelerinin desteklenmesi amacıyla oluşturulacak 750 milyar euroluk “Koronavirüs Onarım Fonu” üzerinde anlaştı.
BOLD – AB liderleri, dört gün dört gece süren ve çetin pazarlıklara sahne olan zirvede yedi yıllık bütçe ve korona kriz yardımlarını içeren 1,8 trilyon euroluk pakette uzlaştı.
Bir trilyon 800 milyar euroluk mali paket AB’nin önümüzdeki yedi yıllık bütçesini ve koronavirüs salgınının ekonomik etkilerine karşı fonları içeriyor. Korona paketinin hacmi tek başına 750 milyar euroyu buluyor. 2021-2027 bütçesinin hacmi ise bir trilyon 74 milyar 300 milyon euro olarak belirlendi.
Cuma öğleden sonra başlayan ve bu sabah sona eren, son yirmi yıldaki en uzun zirvede, bu paranın 390 milyar eurosunun hibe, 360 milyar eurosunun da kredi olarak dağıtılması kararlaştırıldı.
Deal!
— Charles Michel (@eucopresident) July 21, 2020
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, çetin pazarlıklara sahne olan 90 saatlik zirvede yerel saatle sabah 05.15’te varılan anlaşmayı tek kelimelik Twitter mesajıyla duyurdu, “Anlaşma!” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, paket üzerinde varılan uzlaşmayı “önemli bir sinyal” olarak nitelendirdi. Avrupa’nın zorlu müzakerelerin ardından yine de birlikte hareket edebileceğini göstermesinin kendisinde büyük rahatlama yarattığını belirten Merkel, “Avrupa, alışılmadık durumlara karşı alışılmadık yanıtlar verebileceğini göstermiştir. Ancak Avrupa Parlamentosu’nda da çok zorlu tartışmalar yaşanacağı açıktır” diye konuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, anlaşmayı “Avrupa için tarihi bir gün” diye nieledi.
AB’nin önümüzdeki yedi yılı kapsayan 1,1 trilyon euroluk bütçesi kapsamında oluşturulan fonun Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.
Cuma günü başlayan ve iki gün sürmesi planlanan zirve böylece 25 dakikalık arayla AB tarihinin en uzun zirvesi unvanını kılpayı kaçırdı. En uzun zirve, 91 saat 45 dakikayla 2000 yılında düzenlenen Fransa’nın Nice kentindeki zirve olmuştu.
MACRON MASAYA YUMRUĞUNU VURDU
Almanya ve Fransa’nın girişimiyle hazırlanan koronavirüs kurtarma paketindeki 750 milyar euroluk fonun üçte birinin salgından en fazla etkilenen ülkelere kredi olarak verilmesi, geri kalan 500 milyar euronun da hibe edilmesi öngörülüyordu.
Ancak “Tutumlu Dörtlüler” olarak bilinen İsveç, Danimarka, Avusturya ve Hollanda’ya ek olarak Finlandiya, bu paranın siyasiler tarafından doğru kullanılmayacağı endişesiyle hibe miktarına karşı çıktı
Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin liderliğindeki grup, 375 milyar euroluk limitte ısrar etti ve bunun belli koşullara bağlanmasını istedi.
İtalya ve İspanya gibi ülkeler ise 400 milyar euronun altına inmedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bir aşamada masaya yumruğunu vurarak “Tutumlu Dörtlüleri” Avrupa projesini tehlikeye atmakla suçladığı bildirildi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SAYGI
Diğer bir anlaşmazlık konusu ise yardım alacak ülkelerin hukukun üstünlüğü ilkesine saygı göstermesi şartının getirilmek istenmesi oldu.
Macaristan ve Polonya, yardımın belli demokratik ilkelere uyulması şartına bağlanması halinde kurtarma paketini veto etme tehdidinde bulundu.
medyaboldAB’den Libya’ya silah ambargosunu delen “şirket, kişi ve kuruluşlara” yaptırım geliyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder