23 Temmuz 2020 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı sistemi, halka açlık, yoksulluk getirdi

Cumhurbaşkanlığı sisteminin ekonomik krizle boğuşan halka yaşamı daha da çekilmez hale getirdi. Milyonlarca asgari ücretli açlık seviyesinin altında bir gelirle yaşıyor.

BOLD – Cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin iki yılda işçinin, emekçinin yaşamını daha da kötüleştirdiği ortaya çıktı. Son 2 yılda milyonlarca insan işini kaybetti, ücretsiz izne çıkarıldı, daha düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldı. Çalışan milyonlarca işçi ise açlık sınırının altında olan asgari ücretle geçinmek zorunda kaldı.

İKİ YILDIR SIFIR ZAMLA GEÇİNİYORLAR

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre emeklilere bayramlarda verilen bin lira ikramiyenin yaklaşık 2 yıldır yerinde sayıyor. Çok sayıda emekli ise sıfır zamla geçinmek zorunda kaldı. Emeklilere verilen bayram ikramiyelerinde bir artış olmadı. 3.7 milyon işçi kısa çalışma ödeneği kapsamında ücretinin yüzde 60’ını alabildi. Bu süre içerisinde genel sağlık sigortası primi dışındaki diğer emeklilik prim ödemeleri de donduruldu.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETİN YARISINA MAHKUM EDİLDİ

1.7 milyon işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşçiler şartları taşımadıkları gerekçesiyle işsizlik maaşından yararlanamadı. 1.7 milyon işçi, devlet tarafından işsizlik sigortası fonundan karşılanan aylık 1168 lira geçinmek zorunda kaldı, hâlâ da kalıyor. Hükumet bu süreyi gelecek yılın ortasına kadar bir yıl daha uzatmaya hazırlanıyor.

İŞVERENLERE DESTEKTE REKOR KIRILDI

Son iki yılda işsiz kalanlardan sadece 1.8 milyonu işsizlik maaşından yararlanabildi. 2 bin 324 lira olan asgari ücret açlık sınırının altında. Kayıt dışı istihdam hâlâ yüzde 34.5 seviyelerinde. İşçiler, işsizlikle mücadele edip daha düşük ücretlerle geçinmek zorunda kalırken işverenlere destek ise hız kesmedi. Son 2 yılda 1 milyon 650 bin iş yerine 79.7 milyar lira destek verildi. İşverenlere sadece asgari ücret için verilen destek 20 milyar lirayı buldu.

Yüzde 74 ‘hayır’ çıkan ‘Erdoğan’a güveniyor musunuz’ anketi danışmanı kızdırdı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder