23 Temmuz 2020 Perşembe

Rusya ve Yunanistan’dan Ayasofya açıklaması: Tüm insanlığa ait bir kazanım olarak kalmalı

Rusya ve Yunanistan liderleri Putin ve Miçotakis, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Ayasofya’nın “tüm insanlığa ait bir kazanım” olarak kalması gerektiğine vurgu yaptı.

BOLD – Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cuma günü ilk kez namaza açılması planlanan Ayasofya’nın da gündeme geldiği görüşmede iki lider, Ayasofya’nın “tüm insanlığa ait bir kazanım” olduğunu ve bu şekilde kalması gerektiği mesajı verdi.

Kremlin, görüşmenin Atina tarafından talep edildiğini belirtti.

Telefon görüşmesiyle ilgili Kremlin’den yapılan açıklamada iki liderin, Dünya Mirası listesindeki eserin “olağan dışı kültürel, tarihî ve ruhani önemi”ne vurgu yaptığı, Ayasofya’nın “barış ve anlayışın sembolü” işlevi görmesi gerektiğini kaydettiği bildirildi.

Müze statüsü iptal edilen Ayasofya’nın cami olarak kullanılmaya başlanması kararı Rus dini liderler ve siyasiler tarafından eleştirilirken Rusya yönetiminin resmi açıklamalarında konunun Türkiye’nin iç meselesi olduğuna vurgu yapılmıştı.

Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill, bu ayın başında yaptığı açıklamada “Kutsal Ayasofya’ya yönelik tehdit tüm Hristiyanlık medeniyeti için, dolayısıyla tarihimiz ve maneviyatımız için bir tehlikedir” ifadesini kullanmıştı.

Kremlin, görüşmede ayrıca “Libya ve Doğu Akdeniz’deki durumun da ele alındığını duyurdu.

AFP: Yunanistan Ege’ye donanmasını gönderdi, gemilerin “hazırlık seviyesi yüksek”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder